Hoppa till huvudinnehållet

Roxy tillbaka hos matte efter 15 år

Publicerad:

Katten Roxy fick på fredagen komma hem till sin matte, Anna, efter att ha varit försvunnen i 15 år.

– Det gick väldigt bra. Det blev mycket gosande med en mycket rörd matte och en kelsjuk katt, säger Therese Cedercrona, styrelsemedlem i Djurskyddet i Karlstad.

Att Roxy skulle kunna komma ihåg sin tidigare matte är dock osannolikt.

Roxy försvann för 15 år sedan – nu är hon tillbaka

– Troligen inte. Men det var inga tveksamheter ändå så de har goda förutsättningar att knyta kontakt igen i lugn och ro hemma.

Har levt utomhus

Trots att Roxy under en tid levt utomhus var hon i förhållandevis god kondition när hon kom in till Djurskyddet.

– Hon är självklart medtagen efter att ha varit ute en längre period. Man har ju sett henne till och från ute sedan i höstas. Så det är klart att hon påverkats av det och det krävs lite vidare kollar, men hon är i förvånansvärt bra skick. Både för att ha varit ute och för att hon faktiskt är sjutton år gammal.

  • Foto: Privat
    Foto: Privat
  • Foto: Privat
    Foto: Privat

Roxy kunde fångas in efter tips från personalen på Heden som också gett Roxy mat i omgångar.

– Vi var där förra veckan och fångade in henne med hjälp av en kattfälla.

Och det var inga problem?

– Nej, hon satt i fällan inom en halvtimme. Den var laddad med god mat och hon var hungrig.

Har du hört talas om en katt som kommit tillbaka efter att ha varit försvunnen så länge?

– Nej, jag har aldrig varit med om det efter så lång tid. Så vi tycker att det är stort och fantastiskt. Det är ett “once-in-a-lifetime” och vi lär nog inte få vara med om det igen, säger Therese Cedercrona som betonar vikten av att inte bara märka sina djur utan också att registrera dem i ett system efter märkningen så att det går att återförena katt och ägare.

Märk och registrera

– En del katter vi får in är märkta, men man har inte skickat in registreringen till de system som finns. Så vi ser märkningen men hittar inga uppgifter om dem.

Det var just detta – att hon både var märkt och att uppgifterna om hennes ägare fanns registrerade – som efter 15 år ledde tillbaka Roxy till sin gamla ägare.

Artikeltaggar

Djurskyddet KarlstadKarlstadKattNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.