Avicii - Vinner i närhet när hitsen uteblir

Skivor
PUBLICERAD:
Avicii.
Foto: Björn Lindgren/TT
“Den färdiga mastertejpen ekar både av Aviciis närvaro och frånvaro. För visst saknas ofta den där sista magiska touchen av gulddamm som skulle ha fått slutmixarna att gifta sig och blomstra.

När Tim Bergling tog sitt liv, bara 28 år gammal, hade han redan hunnit spela in en hel del på sin tredje fullängdare. Nu är ”Tim” här, och intäkterna går till den suicidförebyggande stiftelse som hans anhöriga startat. Det är värt högsta betyg. Och den färdiga mastertejpen ekar både av Aviciis närvaro och frånvaro. För visst saknas ofta den där sista magiska touchen av gulddamm som skulle ha fått slutmixarna att gifta sig och blomstra.

De tidigare släppta singlarna ”SOS” och ”Tough Love” har mötts av rättvist ljumma, men sympatiska recensioner. Men även om taket inte lyfter så ofta som man skulle önska, visst bränner det till och tydliggör det egensinne och de oväntade inslag som fått Avicii att ta världen med storm. Albumet ”Tim” vinner i närhet, i skimrande, tunga och lite skavande syntar och beats när det mer hittiga och glättiga materialet haltar.

Det är omöjligt att inte läsa in Berglings psykiska hälsa när man lyssnar. Ibland kanske bara mästerkompositören Avicii filat till en extra dramatisk hook för att främja låten, men man hajar till när det sjungs om att dö ung (eller inte) på ”Hold the Line”, att tappa tålamodet på ”Ain’t a Thing”, om att allt tynar bort på avslutande ”Fade Away” eller om kärleken som till sist räddar en från de inre demonerna på ”Never Leave Me”. Fyra grymma låtar som nog aldrig var menade för att festas till i en fotbollsarena, utan mer för att hitta fram till ensamma vardagsrum och hörlurar. En riktning som tycks gå hand i hand med Tim Berglings önskan om att hitta en väg ut från stressen han upplevde under ett allt intensivare turnerande.

Och det finns ett större problem här. Nyligen presenterade distributören Record Union en undersökning där 73 procent av 1 500 tillfrågade musiker uppgav att de brottades med psykiska svårigheter. Även The Guardian har i år skrivit nyttigt om ämnet varför så många musiker mår dåligt, när musiken i sig har sådana positiva hälsoeffekter. En frågeställning personen och albumet "Tim" mer än allt annat lämnar efter sig.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.