Välj inte den danska vägen

Ledare
PUBLICERAD:
Det blir maktskifte i Danmark, trots att Socialdemokraterna och Mette Frederiksen tappade 0,4 procentenheter i folketingsvalet.
Foto: Liselotte Sabroe
Socialdemokraterna tappade, men blev ändå vinnare i det danska folketingsvalet. Partiledaren Mette Frederiksen vill bilda en ren S-regering, men nu väntar hårda förhandlingar med de tre partier hon behöver stöd från.

Senare i sommar kan Nordens tre EU-länder ledas av socialdemokrater. Stefan Löfven är redan regeringschef, Antti Rinne tar över i Finland i juli och Mette Frederiksen lär ta över rodret i Danmark. Det är en röd våg, men den är blygsam.

Det är länge sedan Socialdemokraterna kunde styra på egen hand. De är beroende av kompromisser med borgerliga partier.

Det är ändå framgångar, jämfört med hur socialdemokratin mår i stora delar av Europa. I Grekland och Frankrike är de i praktiken uträknade, i Tyskland tog sig S med nöp och näppe före högernationalistiska Alternativ för Tyskland i EU-valet för två veckor sedan.

Socialdemokraten Antonio Costa styr Portugal och fick stora framgångar även i EU-valet.
Foto: Armando Franca

Det är främst i Norden och på Iberiska halvön som socialdemokratin har makten. I Spanien och Portugal har de fört en klassisk S-märkt fördelningspolitik och det gav stora segrar både i parlaments- och EU-valen.

I Danmark har sossarna lanserat radikala klimatsatsningar, bättre pensioner och sänkt pensionsålder för hårda arbetaryrken, stopp för lönedumpning, höjda kapital- och arvsskatter och sagt nej till ohämmad vinstjakt inom vård och omsorg. Det är traditionella S-frågor kryddade med modern klimatpolitik.

Mette Frederiksen lovar att inte sicksacka sig fram, men det lär hon tvingas till. 25,9 procent av rösterna räcker inte för att bestämma själv, hon måste komma överens med de två vänsterpartierna Socialistisk Folkeparti och Enhedslistan plus socialliberala Radikale venstre.

De kommer inte att svälja sossarnas extremt hårda invandringspolitik rakt av. Det är bra att de gör motstånd.

Partiledaren Kristian Thulesen Dahl konstaterar att hans Dansk folkeparti mer än halverats i folketingsvalet.
Foto: Henning Bagger

Det är lätt att jubla över att främlingsfientliga och högerpopulistiska Dansk folkeparti kraschade i valet. Partiet mer än halverades och tappade från 21,1 till 8,7 procent. Problemet är de ändå har lyckats få genomslag för sin politik, trots att partiet aldrig har suttit i en regering.

Som starkt stödparti till olika högerregeringar har de fått de andra partierna att byta position i invandringspolitiken. Det gäller i hög grad även Socialdemokraterna, vars gruppledare i folketinget gjort klart att ”det inte ska gå att pressa ett A4-ark mellan Socialdemokraternas och Dansk folkepartis utlänningspolitik”.

Därför har Mette Frederiksen röstat för ”smyckeslagen” som gör att ringar, örhängen och guldklockor kan plockas av asylsökande för att finansiera asylprocessen. Därför säger S ja till burkaförbud och hårdare villkor för invandrare i ”gettoområden”.

Därför föreslår de danska mottagningsläger i Nordafrika eller Mellanöstern dit flyktingar som dyker upp vid danska gränsen ska skickas för utredning av om de har asylskäl. Därför vill de strama åt den redan strama rätten till familjeåterförening, trots att bara 3 600 personer sökte asyl i Danmark förra året.

Måtte inte Stefan Löfven frestas att gå samma väg som sina danska kollegor. Norden och Europa behöver invandring och öppenhet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.