• idag
  23 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sverige – världens mest kristna land?

Debatt
PUBLICERAD:
Biskop Sören Dalevi.
Foto: Håkan Strandman
Biskop Sören Dalevis nationaldagstal 2019.

Han hette Fred och var forskare i religionsvetenskap från Uganda. Jag stötte på honom när han gjorde sin intervjuforskning om sekularisering. Han hade hört att Sverige var världens mest sekulariserade land. Det var därför han kommit hit för att studera oss svenskar och det svenska samhället.

Några månader senare återvände Fred till Uganda, och han skrev sin artikel. Men den handlade inte om det han först hade trott. Tvärtom. Artikeln handlade om världens mest kristna land: Sverige.

När jag berättar om Fred brukar jag få höra att Fred nog inte riktigt förstod Sverige, eller för den delen de västerländska samhällena. Till dem brukar jag svara att Fred var en duktig forskare som väl kände till de västerländska samhällena och att han gjorde sina doktorandstudier i Storbritannien där han också tog ut sin doktorsgrad. Vad Fred hade var bara ett annat perspektiv, och det gjorde att han såg det jag själv varit blind för.

Världens mest kristna land?! Jag vet inte, men Fred hade många bra poänger. Han lyfte fram den svenska socialtjänstlagen, och visst fick jag erkänna att den är ett evangelium i sig. Systembolaget, visst är det en kristlig tanke att folk inte ska supa skallen av sig? Det svenska utbildningssystemet, som trots sina brister faktiskt ger både en andra och en tredje chans för den som så önskar, oavsett social bakgrund eller ekonomiska muskler. Är inte det kristet? Den fria sjukvården, föräldraledigheten, det svenska välfärdssamhället… Fred såg och pekade på ett samhälle som varit genommarinerat av kristna värderingar under ett årtusende, och där det kristna budskapet därför också satt sina spår. Och hade inte ärkebiskop Nathan Söderblom talat om vikten av att integrera kristna värderingar på ett genomgripande sätt i det svenska samhället? Var det inte det som det svenska välfärdssamhället ytterst vittnade om?

Jag kom att tänka på Fred när jag för ett drygt år sedan spelade jag in en livepodd på Värmlands museum med DN:s politiske redaktör, kulturskribenten Per Svensson. Samtalet handlade om Luther och reformationen, utifrån en bok som Per skrivit om Luther. Varför var Per Svensson så intresserad av Luther? Jo, därför att den protestantiska kulturen varit samhällsbyggande i Sverige. ”Den protestantiska kulturen är fortfarande en svensk överideologi, fast vi inte vet om det”, som Per sa. Lutherdomen, menade Per Svensson, har varit med och bidragit för att skapa ett av de bästa samhällen vår värld känner. För att citera honom direkt: ”Jämfört med 1500-talet så lever vi alla som furstar. Våra möjligheter som människor är i ett historiskt perspektiv unika, och det är en enorm framgång. Och de länder som har lyckats med att skapa stabila välfärdsdemokratier överensstämmer i mycket hög grad med reformationens länder.”

Man brukar ibland säga att kultur är det som är så självklart att det inte uttalas. Och i Sverige låtsas vi ibland som att vi inte har någon kultur – men vi har det. Och i vår märkliga tid är det viktigt att vi uppmärksammar denna kultur, så att vi får en reflekterad och mogen nationalism, istället för en omogen och oreflekterad.

Allt är inte perfekt i vårt land, men Gud vet att det finns få länder som är så bra att leva och bo i som Sverige. Fri sjukvård. Fri skolgång. Demokrati. En polismyndighet som inte är korrupt. Åsiktsfrihet och religionsfrihet. Ett gott samhälle där alla räknas. Det är dessa ideal som vi hedrar när vi hissar den svenska flaggan, med ett gult kors på en blå botten. Öppenhet. Demokrati. Alla människors lika värde. Omsorg om de svaga. Det är detta som är en reflekterad och mogen nationalism.

Vi ska därför vara stolta över att vara svenskar. Vi ska vara stolta över att vi får bo i ett land som Sverige. Vi ska vara stolta över vår flagga. Gud välsigne Sverige. Gud välsigne oss.

Biskop Sören Dalevi

Poddavsnittet med Sören Dalevi och Per Gustavsson hittar du här:

https://soundcloud.com/karlstads-stift-svenska-kyrkan/soren-dalevi-moter-per-svensson
Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.