"Vilken slags skola vill ni ha i Karlstad?"

Debatt
PUBLICERAD:
"Politiker tog beslut om det största skolbygget någonsin i Karlstad kommun och överger sedan förvaltningen att stå med de ökande kostnaderna som med största säkerhet kommer att innebära neddragningar i verksamheten med minskning av personal som följd."
Foto: Peter Bäcker
Det är med stor oro vi ser på det förslag till budget 2020-22 från majoriteten i Karlstad kommun.

Man väljer att ge extra tillskott på 7 miljoner istället för de 12,5 miljoner som gymnasieförvaltningen återhållsamt har äskat till 2020 med tanke på de kommande lokalhyresökningar i och med det nya Sundsta-Älvkullegymnasiet.

Politiker tog beslut om det största skolbygget någonsin i Karlstad kommun och överger sedan förvaltningen att stå med de ökande kostnaderna som med största säkerhet kommer att innebära neddragningar i verksamheten med minskning av personal som följd. Detta i en verksamhet som precis fått näsan över vattenytan efter det sista stålbadet 2012, när 29 miljoner skulle sparas. Då ökades undervisningstiden med uppåt 20 procent för flertalet lärare. Lärarna betalar med sin hälsa, många går ner i tjänst med förödande ekonomiska konsekvenser, för att orka. De lärare som vi MÅSTE få att stanna ännu längre, om vi ska ha en chans att bedriva verksamhet under de kommande åren, då lärarbristen bara kommer att eskalera. Skolpengen är lågt satt i Karlstad jämfört med andra städer. Verksamheten klarar inte mer.

Det finns inget mera att ta av!

Vilken slags skola vill ni ha i Karlstad? Hur dåliga ska resultaten och måluppfyllelsen bli innan någon vaknar? Våra lärare och skolledare kommer att fly fältet. Många rektorer har över 50 medarbetare under sig och ska samtidigt vara den pedagogiska ledaren i en verksamhet där medarbetarna mår dåligt. I detta ska vi ta hand om barn och unga, vara den kompensatoriska verksamhet som så många behöver.

Skola, vård och omsorg måste komma före mindre viktiga investeringar, som kan vänta på bättre ekonomiska förutsättningar.

Vi har fått nog! Detta är inget annat än katastrof. Det är dags att staten tar kontrollen över skolans finansiering, snarast.

Gör om och gör rätt!

Catherine Sonesson

Ordförande Lärarnas Riksförbund Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.