• lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kina är en brutal paranoid diktatur

Ledare
PUBLICERAD:
Den ensamme mannen framför stridsvagnarna har blivit en symbol för studentprotesterna som slutade med massakern på Himmelska fridens torg för 30 år sedan i dag.
Foto: Jeff Widener
Det har i dag gått 30 år sedan massakern på Himmelska fridens torg i Peking. Kinas armé invaderade sin egen huvudstad och slog skoningslöst ner studenternas fredliga protester. Kommunistdiktaturen är fortfarande lika brutal och paranoid.

Studenterna som samlats på den stora öppna ytan ville ha frihet och demokrati. De ville ha slut på maktfullkomlighet och korruption. Inspirerade av Sovjetledaren Gorbatjovs glasnost och perestrojka hoppades de att det kinesiska kommunistpartiet skulle gå samma väg.

Det blev inte så. Den hårdföra falangen i partiledningen under Deng Xiaoping vann. 200 000 soldater krossade studenternas drömmar med automatvapen och stridsvagnar. Hundratals, ja kanske tusentals dog på gatorna i Peking den 4 juni 1989. Kina har aldrig uppgett några dödssiffror, utan hävdar bara att de stoppat ett ”kontrarevolutionärt uppror”.

Den dramatiska händelseutvecklingen veckorna före massakern skildras av ögonvittnen i utmärkta SVT-dokumentären Dagarna som skakade Kina. I Kina har regeringen lagt locket på. Massakern har enligt kommunistpartiet aldrig hänt. All information om det som hände raderas. Minnesstunder för offren är förbjudna. Anhöriga bevakas noggrant av myndigheterna.

En ny studentrörelse med krav på öppenhet och demokrati skulle vara omöjlig idag. Kommunistpartiet har orwellsk och stenhård kontroll med massövervakning av folket.

Kinas regering försöker till och med styra svenska lokalmedier. Ambassaden i Stockholm krävde att Nerikes Allehanda skulle ”korrigera misstaget” som tidningens liberala ledarskribent Lars Ströman anklagas för att ha gjort när han refererade till Taiwan som ett ”land”. NWT:s konservativa politiska redaktör Henrik L Barvå fick liknande krav när han uppmanade omvärlden att stå upp till försvar för demokratin i Taiwan.

Men förtäckta hot och skrämskott går tack och lov inte hem mot svenska medier. De ansvariga utgivarna för NA och NWT avfärdade naturligtvis ambassadens orimliga krav.

Lika lätt är det inte för den som vågar yttra en avvikande mening i Kina. Landet bryter konsekvent mot de mänskliga rättigheterna. Oliktänkande spärras in eller ”försvinner”. Svenske förläggaren Gui Minhai är bara ett exempel av många.

Minoriteter förföljs och ska tvingas överge sin kultur och religion. En miljon uigurer hålls enligt FN i ”omskolningsläger” i Xinjiang. Under president Xi Jinping har repressionen och kontrollen ökat de senaste åren. Nationalismen och glorifieringen av landet och dess ledning tilltar.

Xi Jinping har beslutat att det är förbjudet att diskutera yttrandefrihet och västerländsk demokrati i skolor och medier. Det är också straffbart att ifrågasätta det nuvarande styret i Kina. Presidenten har dessutom sett till att kunna sitta kvar hur länge som helst.

Landet är en ekonomisk stormakt och har ambitionen att bli ännu starkare. Det gäller att inte vara naiv och glömma att landet är en brutal och paranoid diktatur som inte går att lita på. Därför är det klokt att tänka efter både en och två gånger innan länder släpper in kinesiska mobiljätten Huawei i de nya 5G-näten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.