Glad kommunaldag!

Krönikor
PUBLICERAD:
Det är den säsongen igen, när svenska flaggan och 1809 års regeringsform och Gustav Vasas kröning ska firas. Den stora svenska osäkerheten infinner sig.

För ingen vet riktigt hur det ska firas och detta följs av det årliga bråket där ena sidan hävdar att bristen på tydliga traditioner är det yttersta exemplet på ett syltryggat förnekande av en svensk kultur, och den andra sidan helt enkelt inte känner att nationaldagen är en så omistlig del av den svenska kulturen att den är värd att fira. Det är trots allt midsommar om bara några veckor.

På wikipediasidan om svenska nationaldagen listar de några saker som hör nationaldagen till: salut, kungafamiljen på Skansen och picnic. Underbara Clara har, i samarbete med en brödfabrikant som tillverkar för ändamålet lämpliga brödkakor, lanserat idén om att nationaldagen är den stora smörgåstårtedagen.

Jag gillar smörgåstårta och Sverige lika mycket som alla andra förstås, men när jag försöker leta efter firanden i Värmland slås jag av en sak. Med undantag för några hembygdsföreningar verkar det bara vara kommuner som firar nationaldagen. Kommunalråden radar upp sig och håller ett tal i traditionsenligt svajigt försommarväder inför en inte så entusiastisk publik. Det känns nästan som en scen ur en Roy Anderssonfilm. Det känns väldigt svenskt. Lätt värt att fira. Glad kommunaldag på er!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.