Hoppa till huvudinnehållet

En halv miljard satsas på idrottsarenor

Publicerad:
Politiker från sju partier presenterade på tisdagen den nya arenasatsningen med investeringar på 510 miljoner kronor. På bilden syns Frida Pettersson (C), Monika Bubholz (MP), Niklas Wikström (L), Anders Tallgren (S), Parvane Assadbegli (V) och Erik Nilsson (KD).
Politiker från sju partier presenterade på tisdagen den nya arenasatsningen med investeringar på 510 miljoner kronor. På bilden syns Frida Pettersson (C), Monika Bubholz (MP), Niklas Wikström (L), Anders Tallgren (S), Parvane Assadbegli (V) och Erik Nilsson (KD). Foto: Peter Bäcker

För konstgräsanläggningen och inomhusarenan sätts spaden i marken 2020. Utbyggnaden med tak över Tingvalla isstadion och utomhusarenan får vänta med byggstart till 2021.

Så blir turordningen för Karlstads stora satsning på idrottsarenor på 510 miljoner kronor.

Det var i maj 2018 som politikerna i Karlstads kommun presenterade planerna för Sanna sportcenter och Tingvalla isstadion. Då hade projektet, vars första etapp omfattar en inomhusarena, en utomhusarena, en konstgräsanläggning och tak över Tingvalla isstadion, en budget på 400 miljoner kronor.

På tisdagen hade summan justerats till 510 miljoner på grund av ett ökat tryck inom byggbranschen, avgifter för anslutningar som vatten och avlopp samt interna markköp inom kommunens förvaltningar.

– Det här känns som en fantastisk dag. Att alla partier är överens om det här. Det har varit en lång väg hit, säger oppositionsrådet Linda Larsson (S) när politiker från sju partier (M, S, C, KD, V, MP och L) redogjorde för den blocköverskridande satsningen på en träff i Stadsträdgården.

Hon fortsätter:

– Det handlar dels om att stärka Karlstad som idrottsstad och besöksnäringen, men det är också en bred satsning på folkhälsan. Anläggningarna kommer att stärka hela området som ett idrottsområde. Där man kan vistas både som ung och gammal, som elit men också som motionär.

Politikerna lade även fram den turordning som arenorna ska byggas. Där fick konstgräsanläggningen (budget på 24 miljoner) och inomhusarenan med arbetsnamnet Sannahallen (133,3 miljoner) bricka ett med byggstart 2020. Våxnäshallens dåliga skick bidrog till att Sannahallen fick förtur.

– När vi började titta på arenasatsningen hade vi en hall som fungerade, konstaterar Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.

IF Göta är en av 20-talet föreningar som har verksamhet i Våxnäshallen.

– Nu får vi försöka att klara två vintrar till i hallen, säger Johan Engberg, verksamhetsansvarig.

Den nya utomhusarenan för friidrott, amerikansk fotboll och fotboll (139 miljoner) beräknas stå klar våren 2023. Den innebär att Tingvalla IP ska leva vidare i minst fyra somrar. Därefter ska marken exploateras för bostäder eller kontor. Det är en del av finansieringen.

– För friidrottens del hoppas vi på snälla vintrar så att löparbanorna klarar sig.

Eventuella investeringar, som till exempel i belysning, ska upphandlas så att de även kan användas på den nya arenan.

I lördagens VF lade Karlstads fotbollsföreningar fram ett förslag på att rusta upp Tingvalla IP i väntan på den nya arenan för europeisk och amerikansk fotboll som ska utredas i en andra etapp av arenasatsningen. Det blev nobben av politikerna.

– De förklarade att det inte finns något beslut om en fotbollarena, då kan vi inte få vara kvar tills det byggts en ny. Då uppfattas det som ett löfte, säger Annelie Larsson, hedersordförande i Värmlands fotbollförbund, och lägger till:

– Det är en fantastisk satsning på 510 miljoner, men fotbollen är inte vinnare i det här.

Sannahallen, med plats för 1 000 sittande åskådare, börjar byggas 2020 med tänkt invigning i november 2021.
Sannahallen, med plats för 1 000 sittande åskådare, börjar byggas 2020 med tänkt invigning i november 2021. Foto: ILLUSTRATION SWECO

Robert Sundberg, klubbdirektör i Carlstad Crusaders, är än mer kritisk. Föreningen hade, som VF skrivit om tidigare, hoppats få till en byggnad i anslutning till konstgräsplanen med bland annat fyra omklädningsrum, sekretariat/kontor, mötesrum och domarrum. En investering på tio till elva miljoner kronor, där Crusaders var berett att gå in med halva summan.

– Kommunens andel hade motsvarat en procent av hela projektet. När budgeten låg på 400 miljoner sade kommunen att det inte fanns en krona till annat. Nu har de höjt med 110 miljoner. Det är märkligt, säger Robert Sundberg.

Sanna Arena har en budget på 139 miljoner kronor. Arenan får 1 500 sittplatser under tak.
Sanna Arena har en budget på 139 miljoner kronor. Arenan får 1 500 sittplatser under tak. Foto: ILLUSTRATION: SWECO

Föreningen har i dag 150 ungdomar i träning. Målsättningen är att dubbla den siffran om tre år. Sundberg stryker under på att föreningen är tacksam för konstgräsplanen, men frågar sig var ungdomarna ska byta om.

– Är det matcher på utomhusarenan kommer de omklädningsrummen där inte att räcka till. Säg att vi har en ungdomsmatch på konstgräset. Ska vi då be våra killar att byta om hemma? Och vad säger vi till motståndarna och domarna, suckar han uppgivet.

Bjarne Andersson är talesperson för bandyföreningarna på Tingvalla isstadion, där Färjestad BK också hoppas på istid. Takbygget startar först våren 2021.

– Det var inte vad vi hade hoppats på. Vi har kämpat länge och trodde på en ljusning. Nu tar det ytterligare ett år. Det kan betyda mycket för en hårt ansatt utomhusidrott, säger Andersson.

Bandyföreningarna och Färjestad har lagt ett förslag på hur man kan korta ner byggtiden från tre till två år.

– Då skulle vi få en jobbig säsong i stället för två, säger Andersson.

FAKTA

Arenasatsningen på Sannafältets Sportcenter och Tingvalla Sportcenter

TAK ÖVER TINGVALLA ISSTADION

Byggstart: Våren 2021

Invigning: 2023 eller 2024.

Budget: 214 miljoner.

Övrigt: En isyta för bandy (105x65 meter) och två rinkar för ishockey (60x30 meter). 1 500 åskådarplatser för bandyytan och 300 för rinkarna. Entrétorg med kafé.

SANNA ARENA (utomhus)

Byggstart: 2021

Invigning: Våren 2023

Budget: 139 miljoner

Övrigt: Utformas för att klara fotbollförbundets krav för superettan herr, superserien i amerikansk fotboll och friidrottens SM-tävlingar. Gräsyta med måtten 104x65 meter. Åtta allvädersbanor runt om. Markvärme och plantäckning. 1 500 sittplatser under tak plus ståplatsläktare.

SANNAHALLEN (inomhus)

Byggstart: 2020.

Invigning: 2021 (november)

Budget: 133,5 miljoner.

Övrigt: Utformas för att klara av nationella och internationella mästerskapstävlingar för friidrott samt fysträning för bollsporter och motion för allmänheten. Teleskopläktare för 1 000 sittande åskådare. Sex löparbanor på 200 meter och två uppvärmningsbanor. Åtta banor på 60 meter på innerplan. Rakbana på 100 meter för träning. Gym. Kafé.

KONSTGRÄSPLANEN

Byggstart: 2020.

Invigning: 2020.

Budget: 24 miljoner

Övrigt: Konstgräsmatta med måtten 112X67 meter. Markvärme och elljusbelysning. Enklare sekretariat.

I en andra etapp, som ska utredas, ingår en fotbollsarena för amerikansk och europeisk fotboll samt en multiarena för inomhusidrotter. Den sistnämnda ska inte placeras på Sannafältets Sportcenter.

Artikeltaggar

NyheterSannafältet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.