Dags för S stå upp för sitt vallöfte

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Verksamhetschefen vid förlossningskliniken i Karlskoga, Gill Kullberg, har meddelat att BB kommer att stängas permanent från och med den 15:e juni, alltså om knappt två veckor.

Ett beslut som är upprörande och som innebär allvarliga konsekvenser på flera olika sätt och framför allt för blivande mammor inom upptagningsområdet, men också för sjukhuset i Karlskoga och berörd personal.

Vid förlossningskliniken i Karlskoga förlöser man årligen cirka 730 barn, vilket i genomsnitt innebär 2 förlossningar per dygn. Av dessa kommer enligt statistiken 100-130 mammor från Värmland och då företrädesvis från östra Värmland, Filipstad, Storfors och Kristinehamn.

Om BB i Karlskoga stänger kommer trycket på förlossningen i Karlstad att öka.

Vad innebär detta för BB-vården på Centralsjukhuset i Karlstad?

Det finns ett samverkansavtal om sjukvård mellan Region Örebro och Region Värmland.

Har någon dialog med Värmland ägt rum innan verksamhetschefen i Karlskoga fattade det drastiska stängningsbeslutet?

Verksamhetschefen grundar sitt beslut om stängning på att det finns brister i patientsäkerheten för sjuka nyfödda barn

Men incidenstalen för BB i Karlskoga ligger på en mycket låg nivå, jämför gärna med andra kliniker i Sverige!

Det har också gjorts kvalitetsundersökningar som visar att BB i Karlskoga hamnar så högt upp som på 4:e plats i landet.

Ledande politiker i Region Örebro med regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) i spetsen måste nu snabbt reagera på verksamhetschef Gill Kullbergs beslut om att stänga BB i Karlskoga med så kort varsel och ta sitt politiska ansvar för detta.

Den socialdemokratiska majoriteten i Region Örebro kan inte ”gömma sig” bakom ett beslut som har tagits av en tjänsteman, eftersom detta handlar om en ”utbudsfråga” och ska då i sedvanlig ordning behandlas politiskt av Regionfullmäktige.

Nu är det dags att regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) står upp för sitt vallöfte, ”att det ska finnas förlossning på Karlskoga lasarett” och att sossarna i Region Örebro tar politiskt ansvar för detta.

Christer Olsson

Gruppledare Moderaterna i Filipstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.