"Ack Söder, ack Söder" blir "Ack Almen, ack Almen" när Värmlandsteatern tar sig an "Söderkåkar" i sommar.
För bearbetningen av Gideon Wahlbergs pjäsklassiker står regissören och skådespelaren Carina Ekman, med 50 års erfarenhet av teater ute i det fria.
Och, betonar Carina Ekman medan regnet vräker ner över oss i kvarteret Almen, inte en enda gång under alla dessa år har hon varit med om att ställa in en utomhuspjäs på grund av dåligt väder. Samtidigt som hon och Värmlandsteaterns ensemble självfallet hoppas på många vackra kvällar mellan den 9 och 29 juni då "Söderkåkar i kvarteret Almen" spelas.
– Carina har pratat många, många gånger om "Söderkåkar" och vi tände till när du sa att du ville göra den i Almen, säger teaterföreningens verksamhetsledare Klas Kvarnevik innan han lämnar över till regissören, som i sin tur uttrycker sin kärlek till att arbeta med amatörskådespelare.
– Jag började själv som amatörskådespelare en gång i tiden, under gymnasieåren i Karlstad. Kärleken som amatörer har till teatern gör att de offrar mycket, även om många av skådespelarna kommer till teatern efter långa dagar på jobbet så gör de det med lust och glädje. Det tycker jag är så roligt.
Premiär 1930
Gideon Wahlbergs folklustspel hade urpremiär på Tantolundens friluftsteater på Södermalm sommaren 1930. Två år senare kom en filmatisering men det är kanske Bernt Callenbos tv-serie från 1970, där Monica Zetterlund spelar pigan Malin, som de flesta förknippar verket med.
– Jag har varit kär i "Söderkåkar" ända sedan den gick på tv då, säger Carina Ekman och fortsätter:
– Den har allt som ett folklustspel ska ha. Det är kärlek och det är sorg, det är konflikter och musik. Och att göra den i den här miljön, att leka med tanken att de här människorna hade kunnat bo här på 1930-talet, är inspirerande.
Sagt och gjort, Stockholmsslangen är utbytt mot värmländska och i Värmlandsteaterns version refereras det till gator och platser i Karlstad under föreställningen som är en treaktare.
– Det blir klassiska värmländska uttryck, och en hoper nytillkomna, säger Johan Lindqvist som spelar kapitalisten och översittaren Josefsson.
Dragspelsmusik
Carina Ekman har omarbetat alla sångtexter och i Värmlandsteaterns uppsättning tillkommer det även en originallåt, skriven av Pasi Pasanen. Musiken framförs av den 16-åriga dragspelerskan Emma Österblom.
Claes Carling och P-O Hallerbäck spelar bröderna Johan och Erik, vars konflikt kring den ärvda gården är pjäsens avstamp. I övriga roller syns bland andra Annika Larsson, Ida Blom, Alexander Granlund, Wictoria Jackman och Mattias Bernspång.
Till varje föreställning finns 150 läktarplatser och söndagens premiär startar klockan 16.00.