Hoppa till huvudinnehållet

Om gruvstrejken i Persberg i sommarutställning

Publicerad:
Linnea Garli och Jan Kruse ligger bakom utställningen om gruvstrejken i Persberg.
Linnea Garli och Jan Kruse ligger bakom utställningen om gruvstrejken i Persberg. Foto: Mats Zetterberg

För 150 år sedan skedde en omfattande gruvstrejk i Persberg. Om denna berättar årets sommarutställning hos museet Kvarnen i Filipstad.

– Jag bor i Stockholm men kommer från Filipstad. Jag släktforskar lite och såg för ett halvår sedan att den stora gruvstrejken i Persberg skedde för 150 år sedan. Jag kontaktade därför Jan Kruse, att vi borde ordna en utställning om det, säger Linnea Garli.

Båda brinner för bygdens historia. Hon har tidigare enbart ställt ut egna tavlor. Han forskar om gruvorna och har bara medverkat till historiska utställningar på hemmaplan i Nordmark. Därför tycker båda att det är ett roligt projekt.

– Vi vet mycket om gruvorna i Filipstad och livet där. Men vi hade jättesvårt att hitta fakta och bilder om just strejken i Persberg och de som var engagerade i den. Därför använder vi en hel del allmänna bilder och fakta från Filipstad, säger Jan Kruse.

– Strejkledarna verkar nästan censurerade i gruvbolagens egen historik. Det var kanske så de gjorde då. Det här var dessutom innan arbetarrörelsen föddes. De har inte heller fakta, säger Linnea Garli.

Utställningen om gruvstrejken i Persberg bör upplevas efter nummerordning.
Utställningen om gruvstrejken i Persberg bör upplevas efter nummerordning. Foto: Mats Zetterberg

Fokus på arbetarna

Med utställningen vill de fokusera på de vanliga gruvarbetarna och deras liv. Utställningen bör upplevas i nummerordning. Med en inledning om gruvdriften i Filipstad. Det ger också en förklaring till varför strejken skedde.

Den 16 augusti 1869 gick 400 gruvarbetare i strejk när företaget ville korta deras anställningstid. Strejken slutade fredligt efter nio dagar men allt kunde ha fått ett annat slut.

– Det var en omfattande strejk som de förlorade. Men den var säkert avgörande på andra sätt för arbetarrörelsen, säger Linnea Garli.

Utställningen har vernissage på lördag och pågår till den 25 augusti.

Artikeltaggar

FilipstadKvarnenNöje/KulturPersberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.