Misslyckat moderatspel

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Det handlar inte om att Annika Strandhäll är kvinna. Inte om hur extra utsatta kvinnliga politiker är där allt, precis allt, de gör inte bara bedöms utifrån de politiska meriterna utan också med ett tillhörande misogynt filter.

De politiska besluten det kvinnliga statsrådet/riksdagsledamoten/partiledaren fattar är inte bara fel, förklarar kritiker i sociala medier, visst är hon dessutom helt subjektivt en jävla häxa?

Nej, det handlar förstås inte om att Annika Strandhäll är kvinna som Moderaterna drev fram en misstroendeomröstning mot socialförsäkringsministern i riksdagen mitt i EU-valrörelsen.

De gjorde det för att de kan, för att de ville visa handlingskraft och för att testa riksdagsallianserna. Skulle det gå att locka tillbaka Liberalerna och Centerpartiet i högerfållan?

Det handlar om ett politiskt spel, inget annat.

Föremålet för misstroendevoteringen var egentligen oväsentligt även om det så klart hjälpte att det handlade om Strandhäll. Det blir lite lättare att slå två flugor i en smäll om man väljer ett statsråd som redan står på ostadig grund.

Inte ens de som gillar Strandhäll är ju speciellt nöjda med den politiska verksamhet hon överser. Om en generaldirektör tvingas lämna sitt jobb för att de politiska resultaten uteblir är det kanske inte orimligt om generaldirektörens chef förr eller senare också byts ut.

Att tvinga bort Strandhäll skulle dessutom ge statsministern en näsbränna. En påminnelse om att han inte sitter med egen majoritet.

Nej, det är verkligen inte alls svårt att se hur Moderaterna kom fram till att misstroende vore ett strategiskt nästa steg. Men det gör med vilken desperation det sker inte mindre absurd.

Konstitutionsutskottet granskar sedan ett år tillbaka hur det egentligen gick till när regeringen flyttade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler från sitt uppdrag, vilket alltså är vad misstroendeförklaringen i sak handlar om.

KU:s moderata ordförande planerar dessutom att presentera sitt resultat senare denna vecka. En seriös oppositionsledare hade väntat till efter det att väcka frågan om misstroende, när underlaget faktiskt var presenterat och KU:s bedömning låg på bordet. De flesta räknar redan med att Strandhäll ska få en prickning.

Men hade Moderaterna väntat hade de missat valrörelsen.

Nu missar de istället politisk seger efter att Centerpartiet valt att inte kliva ombord på en borgerlig misstroendevotering.

– Vi skulle inte ha agerat på det här sättet från Centerpartiets sida. Vi tycker att Ann-Marie Begler var en bra generaldirektör. Men i grunden är det upp till regeringen att avgöra vilka de har förtroende för, sammanfattar Centerns gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, partiets beslut på måndagskvällen.

Därmed faller voteringen. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har tillsammans inte tillräckligt många röster.

Och nej, hela den här historien handlar inte om att Strandhäll är en kvinna. Inte heller om att den som räddade henne från en misstroendeförklaring, Centerledaren Annie Lööf, är det.

Men om ni för ett ögonblick inbillar er att två manliga politiker mötts av samma sexistiska hat-tsunami i sociala medier som Strandhäll och Lööf efter ett liknande ställningstagande, ja då är ni bra naiva.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.