• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Brexitörer och ballader från Hannover

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kanske är ni, liksom jag, lite mätta på det här med EU, val och politik för tillfället. Men låt mig ändå fresta er med en sista liten läckerbit, likt servitören gör med Mr. Creosote i Monty Pythons ”Meningen med livet”.

Parallellt med EU-snacket den senaste veckan har jag nämligen gett mig i kast med att läsa Dick Harrisons ”Englands historia” från i fjol. Som vanligt när det gäller Lundaprofessorn bjuds mängder med intressanta fakta.

Jag tänker särskilt på ett av dem när jag läser att Brexitpartiet fick flest mandat av alla partier i EU-valet nu. Nämligen påpekandet att England, och sedermera det förenade kungariket Storbritannien, inte haft någon engelskättad kung sedan Harold Godwinson som först besegrade Harald Hårdråde i slaget vid Stamford Bridge i september 1066, men sedan bet i gräset när Vilhelm Erövraren tog över tronen efter slaget i Hastings i oktober samma år. Efter det satt franskättade kungligheter på tronen i cirka 400 år innan walesare, skottar och till slut tyskar från Hannover avlöste.

Det där med Tyskland är ju som bekant lite känsligt som ni som följde Fawlty Towers vet (Don't mention the war!). Därför bytte nuvarande regent-ätt under första världskriget namn från Sachsen-Coburg-Gotha till Windsor. Men från Hannover är den ändå. Därifrån kommer också rockgruppen Scorpions som gjort de odödliga balladerna ”Wind of Change” och ”Still Loving You”. Undrar om Elizabeth II visslar på dem i dag?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.