Kan sossarna vakna i tid?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Heléne Fritzon  toppade Socialdemokraternas valsedel i EU-valet - men något draglok blev hon inte.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Socialdemokraterna lyckades inte hela vägen. Förhoppningen var en svag ökning i EU-valet, ett trendbrott för partiet som sällan eller aldrig vinner röster i valrörelser. Men istället för valundersökningens optimistiska ökning jämfört med förra EU-valet blev det en liten men bitter minskning när slutresultatet presenterades.

För partifolket som lär grotta ner sig rejält i valstatistiken finns mycket att hämta i en framtida valanalys, både i valresultatet och i valundersökningen. Vilka väljare har man vunnit – och från vilka partier? Vilka har man förlorat?

Här avundas man inte Liberalerna som, samtidigt som man fortfarande inte kan vara helt säker på att man faktiskt klarat spärren och fått ett mandat än, måste hitta svar på hur partiet bara fick med sig en dryg tredjedel av sina väljare från riksdagsvalet till EU-valet! I resten av Europa gick de liberala partierna framåt. I Sverige blänger Liberalerna avundsjukt på Centerpartiets framgångar.

Men inte heller för S handlar det bara om att nöja sig med insikten att om resten av Sverige röstat som Värmlandskommunerna så hade Socialdemokraterna kunnat hämta hem fler mandat. För visst tappar partiet även här, på flera håll till och med mer än fem procentenheter jämfört med resultatet 2014. Men det är från väldigt höga nivåer.

Det handlar också symtomatiskt nog om hur Sverigedemokraterna rusar fram och blir näst största parti i en majoritet av Värmlandskommunerna. I Säffle och Årjäng är de störst.

Trots att det ”ska” handla om EU är det som ju som vanligt mer en uppdaterad chans att säga sitt om det nationella styret.

För Socialdemokraterna är det dock inte enskilda resultat i olika delar av landet som är de viktigaste i en analys. Det är istället två siffror: 16 och 31. Det första är partiets stöd i valet bland unga väljare mellan 18 och 30 år. Det andra är partiets stöd bland äldre över 65 år.

Bland förstagångsväljarna, 18-21-åringarna, är Socialdemokraterna bara fjärde största parti med 12 procent av rösterna.

Framtiden är inte röd. Inte om S fortsätter som vanligt.

Det är ingen ny trend, men den är minst lika oroväckande som att flera vänsterpartier backar i valet utan att ett annat vänsterparti förmår hämta hem rösterna.

Rekordfå av de väljare som svarat på SVT:s valundersökning, 37 procent, placerar sig själva till vänster på en höger-vänsterskala. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet backar i väljargruppen ”arbetare” medan Sverigedemokraterna rusar fram.

Den politiska vänstern försvagas i en tid då både samhällsklyftor och klimatoro ökar. Där arbetsrätten blir nästa stora politiska slagfält.

Och i det läget gjorde Socialdemokraterna alltså bedömningen att partiet bäst skulle företrädas av en gammal yrkespolitiker och ett ytterst blekt före detta statsråd.

Nej, det är verkligen inte bara Heléne Fritzons fel att Socialdemokraterna gjorde ytterligare ett svagt val. Det är inte hon som valt frågorna partiet valt att fokusera på.

Men det var verkligen uppenbart att S inte själva prioriterade det val man så högtravande definierade som ett ”ödesval” speciellt högt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.