En riktig europeisk röra

Ledare
PUBLICERAD:
EU-kandidaten Jytte Guteland jublar åt SVT:s valundersökning som visade att S gått fram i valet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
I mobilen räknar jag till nio sms från Socialdemokraterna den senaste veckan fram till dess att vallokalerna stängde vid 21 på söndagskvällen – och därtill en uppsjö mejl med uppmaningen att rösta och att få med sig andra S-sympatisörer till en vallokal.

Inte för att partiet trodde sig kunna göra något speciellt starkt val. Man har den senaste veckan snarast pressat ner förväntningarna. ”Får vi 24,3 procent slår vi förra valresultatet”, har budskapet varit och bara det hade räknats som ett framgångsval – inte minst då flera socialdemokratiska partier runt om Europa är i en svacka och i prognoserna bedömdes tappa totalt 40 mandat.

Enligt Valundersökningen, Valu, som redovisades strax innan denna sida skickades till tryck kan det till och med ha slutat bättre än så på strax över 25 procent.

Man kan gissa att Socialdemokraterna är ungefär lika glada över valresultatet som att befästa sin ställning som det största partiet.

För trots att det alltså är ett EU-val, trots att det handlar om 28 EU-länder och om hundratals miljoner EU-medborgare som under några dagar valt representanter till ett Europaparlament, kokar det som vanligt ner till att handla om nationell politik.

En tredjedel (!) av de svenska EU-valsväljarna har enligt SVT:s valundersökning valt ett annat parti än i riksdagsvalet i höstas.

Vad vi undrade var vilket parti som skulle bli det näst största efter S – ett moderat parti på dekis eller ett SD vars väljare tycks helt oberörda av skandaler? Och förstås om hur övriga partier som kämpar nationellt, främst Liberalerna och Miljöpartiet, skulle klara sig.

För trots att de liberala, EU-positiva, partierna verkar ha gjort ett starkt val i övriga EU – för att inte tala om starka gröna framgångar på flera håll efter en vår med många uppmärksammade klimatdemonstrationer – handlade det i Sverige mest om hur många mandat de två partierna skulle tappa.

EU-gladaste Liberalerna mer än halverade sitt resultat, men verkar till sist nätt och jämnt ha fått behålla ett mandat. Miljöpartiet tappade hälften av sina mandat och får behålla två.

Moderaterna och Sverigedemokraterna fajtades ända in på upploppet, men M verkar ha gått segrande ur den fajten med en halv procentenhet.

Det enda alla var helt säkra på redan innan valrörelsen ens kom igång var att Feministiskt initiativ, förra EU-valets uppstickare, likt alla uppstickare före dem inte skulle klara av att behålla sitt mandat.

Och nu då? Ja, vem vet?

De två stora partigrupperna som ofta tillsammans lett Europasamarbetet med egen majoritet har tappat kraftigt och väljarnas stöd har blivit alltmer fragmentiserat. Hur ska man nå en majoritet i framtiden? Vi ser snarast ett svenskt scenario framför oss med en europeisk röra utan ett självklara samarbetspartners.

Vi ser också ett skräckscenario där de högerextrema krafterna får en ännu starkare position – och hur blir det när (eller om?) Storbritannien till slut får till sitt Brexit?

Det svenska stödet för EU har dock aldrig varit starkare. Att lämna unionen vill bara 12 procent av svenskarna enligt SVT:s valundersökning.

Men nästan hälften stannade ändå hemma.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.