• idag
  12 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  27°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

(S)tora framgångar i Norden

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Heiko, Junge
Dansk socialdemokrati får snart bilda regering liksom S nu får i Finland.

Den 14 april blev finska S, SDP, största parti i riksdagsvalet och kommer nu att bilda regering med, lite överraskande, valets stora förlorare Centern och de två andra valvinnarna De gröna och Vänsterförbundet samt Sv Folkpartiet. Ny statsminister blir då S-ledaren Antti Rinne i en så kallad rödmylleregering, och som därmed blir partikollega med Stefan Löfven i Sverige. Men snart kan de få ytterligare en s-kollega som statsminister i den nordiska kretsen eftersom danska S-ledaren Mette Fredriksen och hennes parti sedan länge leder klart i alla mätningar inför valet den 5 juni.

Fredriksen har sina rötter i den danska arbetarklassen och hon har som ny partiledare lagt om partiets kurs så att danska S åter tar tillbaka arbetarväljare som i tidigare val övergivit partiet och proteströstat på andra än S. En orsak till detta har varit missnöje med en för liberal migrationspolitik. Nu med kursändringen mot en stramare och i arbetarväljarnas ögon mera trovärdig linje med stramare invandringspolitik så har S vuxit i väljaropinionen till att nu åter vara klart största parti. I Danmark vinner det parti som anses ha den mest trovärdiga linjen i migrationspolitiken. Och nu är det S som anses ha det av inte minst arbetarväljarna.

Men lika viktigt för S nu förväntade väljarframgång i valet 5 juni är att S med Fredriksen vid rodret går till val på bättre pensioner och att kroppsarbetare ska kunna gå i pension tidigare än akademiker samt att lönedumpningen ska bort och välfärden byggas ut inom skola vård och omsorg – utan marknadslösningar. För att detta ska klaras av vill S också höja skatten, och det särskilt vad gäller arvs- och kapitalbeskattningen. Eller med andra ord en tämligen klassisk, nordisk välfärds- och socialpolitik av nordiskt folkhemsbyggande.

Och tydligen – om allt står sig fram till valdagen – lär det kunna gå hem i stugorna så bra att danska S ser ut att kunna bli största parti och ihop med några mindre partier kunna bilda en av S-ledaren Mette Fredriksen ledd, ny regering efter valet den 5 juni. I så fall kommer Löfven att ha två S-ledare som kollegor i Norden och danska S år i opposition att vara över.

Onekligen en intressant come back för nordisk socialdemokrati.

Robert Björkenwall

frilansjournalist, utredare, följer nordisk politik sedan många år

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.