MP ser ut att tappa två platser

Politik | EU-valet 2019
PUBLICERAD:
Toppkandidaten Alice Bah Kuhnke och finansmarknadsminister Per Bolund med flera applåderar under Miljöpartiets valvaka på Nalen i Stockholm.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bättre än befarat, men klart sämre än förra EU-valet. Om SVT:s vallokalundersökning står sig tappar Miljöpartiet två platser i EU-parlamentet.
En fantastisk valrörelse, säger kändismeteorologen och partiets andranamn Pär Holmgren

– När jag ser de här siffrorna så tycker jag att det är fantastiskt att vi ligger dubbelt så högt som i riksdagsvalet och ur det perspektivet är det jättebra siffror, säger Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad.

– Magkänslan är att vi ligger någonstans runt tio procent, säger han

Mycket bättre

Om siffrorna står sig tappar Miljöpartiet två mandat i Europaparlamentet.

– Det är fem år sedan det senaste EU-valet och mycket har hänt sedan dess. Vi gjorde inte ett särskilt bra riksdagsval, men det här är mycket bättre, säger han.

Men Pär Holmgren, som är partiets andranamn på listan, ser ut att få en plats.

Språkröret Isabella Lövin (till höger) skickar med Novalucol (magsårsmedicin) och en sittkudde i resväskan till de blivande EU-parlamentarikerna på partiets valvaka på Nalen. Bostadsminister Per Bolund assisterar.
Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi har gjort en helt fantastisk valrörelse och att den gröna gruppen går framåt i Europa är helt fantastiskt, säger Pär Holmgren.

– Det förtroendet jag har fått från väljarna är fantastiskt. Sedan hade jag själv gärna sett att vi hade haft tre mandat. Jakop Dalunde som står trea på listan har gjort ett otroligt jobb, säger Pär Holmgren.

Bättre i EU-val

Miljöpartiet har en tendens att gå starkare i EU-valen än riksdagsvalen på hemmaplan, så ser det ut att bli nu också. 9,5 procent visar SVT:s preliminära resultat, baserat på vad väljarna svarat utanför vallokalerna, ett rejält fall jämfört succévalet på 15,4 procent i EU-valet för fem år sedan. Det gav då fyra mandat, nu ryker åtminstone ett av dessa, förmodligen två. Men jämfört med höstens riskdagsval då partiet nästan var uträknat så får 9–10 procent ses som en framgång.

– Vi känner en väldig medvind för våra frågor och vi har fått väldigt positiv respons från väljarna ute på gator och torg, sade miljöminister och språkröret Isabella Lövin inför att vallokalundersökningen presenterades.

-Sommarens hetta, bränderna och alla de demonstrationer som barn och ungdomar gör världen över är något som satt klimatet i svenskarnas medvetande på ett helt nytt sätt. Det känner vi, fortsätter Isabella Lövin.

Olle Lindström/TT

Malin Johanson/TT

Pär Holmgren, andra person på Miljöparitets lista, är redo på partiets valvaka på Nalen i Stockholm.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.