M störst i skolvalet – men få kunde rösta

Politik | EU-valet 2019
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En majoritet av eleverna hade inte möjlighet att delta i skolvalet till EU-parlamentet, enligt MUCF. Arkivbild.
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT
Moderaterna blir största parti i skolvalet till EU-parlamentet med 19,4 procent av rösterna, enligt preliminära siffror från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Näst störst blir Miljöpartiet med 16,5 procent, därefter Socialdemokraterna med 14,7 procent. Sverigedemokraterna hamnar på fjärde plats med 12,4 procent, och Centerpartiet på femte plats med 11,4 procent.

Drygt 60 000 elever röstade. Resultatet ska betraktas utifrån det faktum att inte ens 10 procent av landets drygt 690 000 högstadie- och gymnasieelever deltog i valet, enligt MUCF. Myndigheten kommer att undersöka varför en majoritet av eleverna inte hade möjlighet att delta.

"Det händer mycket annat i skolorna under maj månad och flera uppger tidsbrist som skäl, det kan också bero på brist på kunskap och få förebilder i skolans värld", säger Mattias Lunn på Mucf i pressmeddelandet.

Elever på högstadiet, gymnasiet och i särskolan deltog i valet.

Fakta: Preliminära resultatet i skolvalet

TT

Partiernas resultat i skolvalet efter storlek (procent av väljarstödet).

Moderaterna: 19,42

Miljöpartiet de gröna: 16,52

Socialdemokraterna: 14,7

Sverigedemokraterna: 12,46

Centerpartiet: 11,4

Vänsterpartiet: 6,19

Kristdemokraterna: 5,92

Liberalerna: 4,6

Piratpartiet: 3,4

Feministiskt Initiativ: 2,4

Övriga: 2,99

Valdeltagande: 47,1 procent

Källa: MUCF

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.