• idag
  15 aug
  23°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  27°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  19 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

S: Stå upp för kvinnors rättigheter i EU-valet!

Debatt | EU-valet 2019
PUBLICERAD:
Gunilla Svantorp (S).
Foto: HP Skoglund
Konservativa krafter slår nu mot kvinnors rättigheter i land efter land. Aborträtten hotas och kunskap om jämställdhet riskerar att tystas om högern vinner mark i EU-valet.

Samma hot finns i Sverige där politiker från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna faller in på samma farliga spår. Vi socialdemokrater står istället upp för kvinnors rättigheter och för mer kunskap om hur vi skapar ett jämställt och starkt samhälle.

För ett tag sedan lanserade Ebba Busch Thor en ”ny feminism” i en debattartikel – en borgerlig feminism. Busch Thor använder flitigt sitt Instagramkonto för att profilera sig som en jämställdhetskämpe. Hon lägger ut glada bilder från sin vardag tillsammans med texter om hur hon och KD står för kvinnors rättigheter och för den svenska abortlagstiftningen. Men KD:s utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson har röstat emot abort 22 gånger i Europaparlamentet enligt en faktagranskning av Dagens Nyheter. Kritiska kommentarer på Instagram bemöter hon med svar som ”Jag blir så ledsen och trött på alla de som medvetet ljuger eller försöker vilseleda” och hon undviker att nämna Adaktusson. Det är inte konstigt att Busch Thor undviker de tuffa frågorna från följarna. Faktum är att hur Adaktusson röstat i Europaparlamentet går hand i hand med KD:s syn på jämställdhet i stort. KD vill att personal inom vården ska kunna vägra utföra aborter, ta bort pappamånaderna i föräldraförsäkringen och återinföra vårdnadsbidraget som gör att kvinnor stannar hemma istället för att jobba. Partiet driver en politik som är direkt kvinnofientlig, både i Sverige och i Europa.

Foto: Jessica Gow/TT

Men KD är inte ensamma om detta. Sverigedemokraterna ställer sig bakom deras kvinnofientliga politik och vill också inskränka aborträtten och göra det svårare för kvinnor att kombinera jobb och familj genom vårdnadsbidrag och slopade pappamånader. SD vill dessutom begränsa kunskap om jämställdhet. Nationella företrädare från SD har påstått att den största statliga forskningsfinansiären Vetenskapsrådet finansierar forskning som passar ”trender”, där de lyfter området genus som exempel. De ger uttryck för en auktoritär syn på kunskap som är djupt obehaglig. Det finns länder där den fria akademin är hotad. Vi ser det i länder som Ungern där kunskap om jämställdhet stryps genom politiska förbud samtidigt som kvinnors rättigheter hotas. Där vill högerregeringen att ungerska kvinnor som föder minst fyra barn ska helt befrias från inkomstskatt, och den som fött tre barn slipper betala tillbaka det lån på motsvarande drygt 300 000 kronor som hon fått om hon gift sig före 40 års ålder. Att både begränsa kunskap om vissa områden utifrån politiska förbud samtidigt som rättigheter minskas är en oerhört farlig kombination.

Vi socialdemokrater står för en annan politik inför EU-valet. Vi står upp för kvinnors rättigheter och mot högerpopulism. Vi vill värna kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, stoppa sexuella trakasserier och införa heltid som norm på arbetsmarknaden. Vi vill också se till att EU ska främja jämställdhet inom all forskning och att politiken inte ska få styra forskningsresultat.

På söndag avgör du: Ska Europa gå mot starkare demokrati och större jämställdhet eller växande klyftor och extremism? Rösta för ett jämlikt Europa. Rösta på Socialdemokraterna.

Matilda Ernkrans (S)

Minister för högre utbildning och forskning

Gunilla Svantorp (S)

Riksdagsledamot i utbildningsutskottet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.