EU-valet genom oinsatta ögon

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På söndag är det val till Europaparlamentet. För ovanlighetens skull har jag varit helt oengagerad i valrörelsen.

Ja, eller ungefär så oengagerad som man kan bli när det finns en sista säsong av Game of Thrones att följa som besatt istället. Det här är ju inte mitt normalläge när det kommer till politik. Tvärtom så brukar ju min självbild vara att ha järnkoll. Men det kan ju finnas ett värde i att vara helt okunnig tänker jag. Glaset halvfullt.

I en tid där instagramaktivism och ledarskribenter sätter agendan behöver ju ändå ingen kunna något. Att älska att höra sin egen röst är en fullt tillräcklig anledning att tvinga folk lyssna. Jag är ju även narcissist, känner mig utvald, det räcker långt. Och lite kunskap har ju sipprat in via sociala medier. Så här sitter jag. Någon dag före valet och inser att jag representerar något viktigt. Min uppgift är att ge den oinsatte en röst. Han som bara sett valrörelsen flyga förbi i sitt flöde på sociala medier.

Så vad handlar Europaparlamentsvalet om? Låt mig Mansplaina:

Vänsterpartiets kandidat Malin Björk har tydligen avslöjats av SVT. Handlar om traktamenten hon fått som alla andra också får. Det hela innefattar 3D-printade vaginor. Avslöjandet verkar mest bestå i att hon är den enda politikern som faktiskt redovisat sina kvitton. Och att ordet 3D-vagina var för kul för att inte skrivas. I det senare har i alla fall SVT en poäng.

Kristdemokraterna har haft en hel del kul fanstyg för sig i valrörelsen. Huvudsakliga frågan handlar om abort och huruvida de är för eller mot. Inte ens KD verkar veta. Allra minst deras parlamentariker Lars Adaktusson som säger sig vara lite för, kanske, men tydligen röstat mot hela 22 gånger. Samtidigt kör kandidaten Sara Skyttedal runt och kampanjar för att ”make EU lagom again” i en lagomt grotesk blå sportbil.

Sverigedemokraternas huvudkandidat Peter Lundgren ska ha avslöjats med att tafsa. Det har den nuvarande europaparlamentarikern, Kristina Winberg, flaggat för. Då ströks hon från SD:s listor. Huvudkandidatens svar på allt som hänt var att spela in en småstel film där han pratar med den utpekade kvinnan om sin tölpaktighet. Någon ska ha polisanmält Lundgren som säger sig ha svarat med en förtalsanmälan mot Winberg. Inte ens polisen verkar veta om detta har hänt. Ingen inblandad tycks riktigt bry sig om det utpekade offrets åsikt om något alls.

Det var under en tid oklart när man läste borgerliga ledarsidor huruvida Miljöpartiets kandidat, kändismeteorologen Pär Holmgren, var för eller emot demokrati. Holmgren säger sig vara för, men ledarsidorna är tydligen inte övertygade.

Liberalernas avgående partiledare Jan Björklund älskar EU. Det vet vi. Björklund pratade inte om annat än Europa under riksdagsvalet. Men det kan bli för mycket av det goda. Under Björklunds styre har Folkpartiet förvandlats till EU:s stalkiga partner och nu verkar svenska folket lite inne på att det är dags att göra slut. Liberalerna går mot ett katastrofval som måste krossa deras hjärtan.

Moderaterna har inte heller kommit in i matchen. Man sjunker i opinionen. Har svårt att göra sin röst hörd. Hitta sin identitet. Nu har de hittat tillbaks till sina rötter och gör bland det mest moderata som kan göras i en valrörelse. Man drar igång ett oerhört oklart missförtroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Det säger något om den här valrörelsen att jag nästan inte vet något alls om något partis EU-politik. Däremot vet jag att Kommunistiska Partiet lanserat begreppet ”knullstuga” i valrörelsen.

Trots allt detta så har jag givetvis gått och röstat. Det borde du också göra.

Artikeltaggar

Annika StrandhällEUEU-valet 2019EuropaparlamentetJan BjörklundKommunistiska PartietKristina WinbergKrönikorLars AdaktussonMalin BjörkModeraternaPär HolmgrenPeter LundgrenSara Skyttedal

Läs vidare