• idag
  3 aug
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  4 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ja, världen kommer att gå under

Krönikor
PUBLICERAD:
I den kinesiska filmen “The wandering earth” försöker människorna rädda sig genom att flytta till ett annat solsystem.
Foto: China Film Group Corporation

På klimatfestivalen i Stockholm förra veckan kunde SMHI presentera sin nya satsning: Ett datorspel som går ut på att klimatanpassa ett samhälle.

SR sände medan ett gäng skolungdomar fick testa spelet. I inslaget gissar 18-årige Mohammed att det nog är ungefär lika viktigt att översvämningssäkra vägen till kommunens sjukhus som att utrusta den nya fabriken med solceller. Han satsar därför pengar på båda alternativen i spelet.

Resultatet? Akut värmebölja.

– Det är inte säkert att det hade blivit bättre på annat sätt, tröstar SMHI:s klimatforskare pojkarna, och tillägger:

– Det är ju inte ert fel att det blir så här, utan det händer bara. Sannolikheten för de här händelserna ökar hela tiden när vi går framåt så spelet blir svårare och svårare.

Detta hopplösa budskap, att ”det bara händer”, får mig att tänka på en scen i den underskattade tv-serien ”The Newsroom” som utspelar sig på en amerikansk nyhetskanals redaktion. Till kvällens sändning har man bjudit in en tjänsteman från USA:s naturvårdsverk för att tala om klimathotet:

Tjänstemannen: ”En människa har redan fötts som kommer att dö på grund av planetens fullständiga miljöhaveri.”

Nyhetsankaret: ”… så, du menar att situationen är allvarlig?”

Tjänstemannen: ”Inte direkt. Om ditt hus brinner är situationen allvarlig. Om huset redan har brunnit till marken, då är situationen över.”

Har han rätt? frågar man sig. Kommer världen att gå under?

Enligt en studie som kom förra året väntas temperaturhöjningen bli mellan 2 och 4,9 grader fram till år 2100. Redan i dag, efter ungefär en grads människoorsakad höjning, har vi omkring 50 procent fler väderrelaterade katastrofer än vi hade år 2000. 15-20 miljoner människor tvingas årligen att lämna sina hem till följd av dem.

När vi når fyra grader lär en vanlig sommardag kunna matcha den extrema värmeböljan som 2003 tog livet av nära två tusen personer.

Så ja, världen kommer nästan helt säkert att gå under. ”Spelet blir svårare och svårare”. Det händer bara.

Inte planeten, och antagligen inte mänskligheten heller. Men världen som vi känner den. Ett liv präglat av julshopping, ananas i svenska matvarubutiker, Coca Cola, rött kött, Volvo, smarta mobiltelefoner och korkade cigaretter.

– Vad finns det då kvar att kämpa för? säger min vän till mig när jag pitchar idén till den här krönikan.

Det undrar jag också. Och svaret är väl han och jag. Människorna vi är, hjältarna vi kan bli.

Överlevnadsexperten Herman Geijer skriver på sin blogg att ”altruism och inte egoism är det som generellt präglar katastrofer. Gemenskap ger hopp.” I sin bok ”Zombieöverlevnad” (2014) lägger han till att många som varit med om katastrofer, vittnar om hur de själva uppfylldes av ett större syfte och mål – att göra gott.

Lite som i vårens stora sci-fi-rulle ”The Wandering Earth” (ytterligare en av alla dessa domedagsskildringar), där huvudpersonerna, alla helt vanliga knegare, växer inför varandra och besinningslöst kämpar för att rädda Jorden – trots att planeten är dödsdömd, klimatförödd och snart helt steril.

Bättre analogi för vår egen tillvaro går knappast att hitta.

Tobiaskommissionen

“Om Stefan & Krister fick skriva ett avsnitt till "House of cards" skulle det knappast ha blivit galnare.“ Tobias ger riksdagspartiernas krishantering inför EU-valet klart underkänt.
Foto: Bo Håkansson

Anmälan avseende: Partiernas krishantering

Saken: Inget av partierna har löst sina individuella kriser veckan före EU-valet särskilt snyggt. I Flamman-podden och på Twitter kallar ledande vänsterpartister SVT:s granskning av Malin Björks traktamenten för fabricerade nyheter (läs: Fake news). SD väljer att peta en av sina EU-parlamentariker från listan efter att hon slagit larm om ett begånget sexuellt övergrepp av toppkandidaten Peter Lundgren. Och KD påstår å sin sida att deras tidigare representant Lars Adaktusson har röstat nej till aborträtten 22 gånger bara för att protestera mot att EU alls har inflytande i abortfrågan. Om Stefan & Krister fick skriva ett avsnitt till "House of cards" skulle det knappast ha blivit galnare.

Dom: Fälld

Tobias ser fram emot sommaren med Värmlandsoperan.
Foto: Kerstin Joensson

Anmälan avseende: Het operasommar

Saken: På kultur- och fritidsnämndens sammanträde 22 maj beviljades Wermland opera ett ökat anslag på 400 000 kronor, som ska gå till att sommaranpassa lokalerna och sprida ordet om det fylliga sommarprogrammet. Nämnden kan knappast klandras med tanke på vilket program det är! Bland annat ska Operahögskolans avgångselever ge sin examensproduktion Don Giovanni vid två tillfällen, och i början av juli arrangeras sommarfestival med symfonier och pianokonserter av Wolfgang Amadeus Mozart i tre dagar. Ett motkrav borde politikerna dock ha ställt: Att den tramsiga gammelstavningen slopas och namnet Värmlandsoperan åter tas i bruk.

Dom: Friad

Anmälan avseende: "Räddningspatrullen" gör comeback

Saken: Goda nyheter för alla som växte upp med SVT-programmet "Disneyklubben" där en viss före detta kultur- och demokratiminister var programledare: tv-serien "Piff & Puff – Räddningspatrullen" ska bli otecknad film! Även om jag personligen hellre hade sett en filmatisering av "Bumbibjörnarna", "Bonkers" eller "Darkwing Duck", är det här troligen det mest spännande Disneyprojektet sedan den nya Star Wars-trilogin lanserades. Framför allt ser jag fram emot att få veta hur producenterna ska lyckas införliva den MacGyver-inspirerade temamelodin på ett finurligt sätt.

Dom: På återremiss

Tobias är förtjust i Zachary Levis som Shazam.
Foto: Steve Wilkie

Tobias gillar: Shazam

I dag må han heta Shazam, men sedan seriefiguren föddes som en halvdan Stålmannen-klon 1939 har han tilldelats flera andra namn, däribland Captain Marvel och Captain Thunder. Det är dock som Shazam och i skådespelaren Zachary Levis tolkning som han kommer att få sin nya storhetstid.

Någonting har nämligen hänt i seriebolaget DC:s cinematiska universum. De verkar ha lärt sig av huvudkonkurrenten Marvel, som låter de flesta av sina superhjältefilmer ha rikligt med ljusa och pajiga inslag, inte bara becksvärta och våld. Så blev "Wonder Woman" och "Aqua man" också två betydligt ljuvligare bioupplevselser än de gyttjiga ångesttripparna "Man of steel" och "Batman v. Superman" – och "Shazam" kommer troligen att lyckas ännu bättre på biograferna, eftersom den för det nya underhållningstänkandet allra längst.

Den bioaktuella filmens story i korthet: 14-årige Billy tilldelas förmågan att förvandla sig till en osårbar superhjälte genom sägandet av ett magiskt kodord. Att plötsligt ha övernaturliga förmågor samt en vuxen mans utseende gör att han kan hitta på allsköns skojiga upptåg – tills verkligheten och plikten springer ikapp. Egentligen är det Tom Hanks-klassikern Big, fast med superkrafter. En kombination som är svår att motstå.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.