• idag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Högern vill inte ha fri journalistik

Ledare
PUBLICERAD:
Österrikes kansler Sebastian Kurzs regering avgick och utlyste nyval efter Ibizaskandalen.
Foto: Michael Gruber
Sverigedemokraterna vill förbjuda politisk satir i public service. I Österrike tvingades regeringen avgå efter att vicekanslern försökt spela under täcket med Ryssland för att köpa media. Mönstret går igen. Högerpopulister vill inte ha oberoende medier och fri journalistik.

Donald Trump har satt tonen. Han har utsett journalister till folkets fiender och medierna till sin värsta motståndare. Lögnen har satts i system och anklagelser om ”fake news” haglar så snart journalister gräver i hans affärer. Hans kopplingar till Ryssland under valkampanjen 2016 utreds fortfarande.

I Ungern har Viktor Orbán nästan full kontroll över medierna och landet har rasat på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. I Österrike, Danmark och Polen har högerregeringar slaktat public service. Frilansjournalisten Robert Kowalski, tidigare anställd på polska public service, varnar i SVT Kulturnyheterna:

– I Polen har vi under tre års tid inte haft nån public service att tala om. I princip har medierna omvandlats till en propagandaapparat för det styrande regeringspartiet. Vi trodde aldrig att något sådant skulle hända i Polen, men nu har det hänt. Det här kan hända var som helst.

Jimmie Åkesson vill lägga ner P3 och förbjuda politisk satir i public service.
Foto: Johan Nilsson/TT

Ja, varför inte även i Sverige? Sverigedemokraterna har anklagat SVT och SR för vänstervridning. Jimmie Åkesson vill lägga ner P3 och nu vill partiet förbjuda politisk satir i public service.

Moderaterna i Stockholm tog på förra helgens stämma ett beslut med 109 röster och 77 emot om att de helt vill skrota SR, SVT och UR. Motståndarna till opartisk journalistik i allmänhetens tjänst vädrar morgonluft även i Sverige.

Kristerssons parti vill regera med stöd av högernationalisterna i SD, precis som Österrikes unge kansler Sebastian Kurz från mitten-konservativa ÖVP gjort med FPÖ, populisterna med rötter i nazismen.

Österrike har setts som en förebild för den svenska högern, fram till i helgen när filmen från FPÖ-basen och vicekanslern Heinz-Christian Straches möte på Ibiza sprängde samarbetet och regeringen.

Strache köpslog på filmen med en påstådd kvinnlig släkting till en rysk oligark om att byta tjänster. Kvinnan erbjöd sig att köpa en stor österrikisk tidning för att kampanja för Strache i utbyte mot lönsamma offentliga kontrakt. Strache svalde betet och det blev hans fall.

Marine Le Pen och Front National har öppet tagit emot pengar från Putins Ryssland.
Foto: Luca Bruno

Mötet på Ibiza är inte unikt. Umgänget mellan Europas högernationalister och Kreml är intensivt. Brittiska Ukip och franska Front National har öppet tagit emot ryska pengar. Sverigedemokraterna har gärna agerat i Kremlstyrda ryska medier. De har varit nyttiga idioter i Putins desinformations- och propagandakrig.

Högernationalister och Putin har ett gemensamt intresse. De vill härska genom att söndra. Kreml ser gärna ett försvagat EU, där länderna sluter sig allt mer.

De populistiska nationalisterna gillar inte undersökande journalistik och oberoende medier. Därför vill de avveckla eller ta full kontroll över public service. Därför föredrar de privata medieföretag som kan köpas och användas för politiska syften.

Journalistiken är trängd i en rad EU-länder. Organisationen Reportrar utan gränser föreslår därför att en särskild kommissionär med ansvar för pressfrihet utses. Det är ett bra förslag, men det kommer inte att gillas av de högernationalistiska partierna i Europa.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.