• idag
  14 juli
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.8 mm
 • onsdag
  15 juli
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

KD är långt från lagom

Ledare
PUBLICERAD:
Kristdemokraterna Lars Adaktusson och Sara Skyttedal är långt från lagom.
Foto: Pavel Koubek / TT
Kristdemokraterna vill göra EU lagom igen, men med en toppkandidat som Sara Skyttedal är det en hopplös uppgift. Det blir inte bättre när partiets tidigare förstanamn i Europaparlamentet Lars Adaktusson granskas.

Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor rider på en framgångsvåg i opinionen. Stärkta av den lånar de retoriken från Donald Trumps kampanj inför presidentvalet 2016. I stället för ”Let's America great again” lovar KD att jobba för att ”Make EU lagom again”.

Sloganen går dåligt ihop med toppkandidaten Sara Skyttedal. Det var hon som såg till att decemberöverenskommelsen revs upp och firade med fin champagne i kongresshallen. Det var hon som kallade alla som avstod från att flyga för klimatets skull för ”dumpuckon”.

Det var Sara Skyttedal som kallade Annie Lööf för bedragare och Quisling efter att Centerpartiet släppt fram Stefan Löfven som statsminister. Flera gånger har partiledaren fått rycka ut för att tona ner eller ta avstånd från hennes aggressiva och hånfulla kommentarer.

Nu är partiets andre vice ordförande, utrikespolitiske talesperson och tidigare EU-parlamentariker Lars Adaktusson i blåsväder. DN avslöjar att han 22 av 28 gånger har röstat emot i resolutioner om aborträtten. EU-parlamentet har ingen beslutsrätt i frågan, men gör ibland olika uttalanden.

Han är den enda svenska parlamentarikern som röstade nej till att fördöma Peru för att landet vägrade en våldtagen 10-årig flicka abort. Han var lika ensam om att säga nej när parlamentet röstade om att ”kvinnor måste ha rätt att råda över sina sexuella och reproduktiva rättigheter, särskilt genom enkel tillgång till preventivmedel och abort”. Han ville ha bort ordet abort.

Adaktusson försvarar sig med att han inte tycker att EU ska lägga sig i ländernas abortlagstiftning, men det är ett uselt försvar. Han tvekar nämligen inte att rösta i parlamentet för samvetsfrihet, att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter. Det är också en fråga för de nationella parlamenten.

Kvinnors rätt till sin egen kropp är under attack över hela världen. Abortförbudet i Alabama är det senaste exemplet, men abortmotståndarna blir fler även i Europaparlamentet. I täten går konservativa krafter, som ofta samtidigt är homofobiska och främlingsfientliga.

Det är inte första gången Adaktusson visar prov på dåligt omdöme. Han var huvudtalare på ett ultrakonservativt möte i Colombia med homofober, abortmotståndare och högernationalister. Han har bjudit in extrema israeliska nationalister från bosättarrörelsen till riksdagen.

Adaktusson är definitivt inte lagom. Han är fördomsfull, intolerant och inskränkt, vilket avslöjas av hans kvinnofientliga agerande i Europaparlamentet.

Att han får vara kvar som andre vice ordförande och utrikespolitisk talesperson visar att KD-ledningen trots allt accepterar hans gammaltestamentliga åsikter om att kvinnan inte ska ha rätten till sin egen kropp. Om KD så kallade borgerliga feminism fick råda skulle Sverige kastas 100 år tillbaka i tiden.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.