Sjukhus – ingen plats för överkänsliga

Insändare
PUBLICERAD:
"Som överkänslig tvingas man undvika sjukhus som pesten", hävdar insändarskribenten.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ibland får man brev från landstinget när man tackat nej till en kallelse och man erbjuds en ny tid. Vad hjälper det, när sjukvården inte är till för alla?

Att ens sitta i ett väntrum är omöjligt om man blir sjuk av parfymer och det finns till och med läkare och vårdpersonal som stinker likadant trots att sjukvården i Värmland, enligt uppgift, har en parfymfri policy. Men ännu allvarligare är bristen på kunskap om överkänsligheter. Trots att det på sjukvårdens egen sida 1177.se finns information om detta, verkar många som arbetar inom vården mer okunniga i saken än andra. På sjukhus finns så många fler saker som kan framkalla svåra reaktioner, till exempel tvättspriten och andra rengöringsmedel, kemikalierna i krämer och geléer som används vid undersökningar, blodtrycksmanchetter och andra hjälpmedel som är impregnerade av parfymer eller andra kemikalier.

På vissa ställen till exempel ögonkliniken i Karlstad hade man förståelse för den här typen av överkänslighet. Men på andra ställen exempelvis Hagfors vårdcentral tilläts jag inte ens att öppna fönstret när det stank förskräckligt av parfym i undersökningsrummet en gång. Allergichocker, så kallade anafylaktiska reaktioner, kan leda till dödsfall om man inte har hjälpmedel inom räckhåll. Men den ambulanspersonal i Hagfors som kom vid några tillfällen längre tillbaka (hoppas densamma inte är kvar!) när jag fick andningssvårigheter var diskriminerande mot den här typen av sjukdom. Efter att jag kvicknat till vid behandling blev den ene besviken (för att man inte dött, eller?) och kastade kudden efter mig: "Nu kan vi inte använda samma kudde när du haft den!"

Den andra gången satte sig samme person på golvet och "orkade" inte öppna hjälpmedelsväskan. Den andra förebrådde att jag inte "hade haft medicin hemma", när jag blev sjuk första gången. Hur ska någon kunna förutse att man skulle bli plötsligt sjuk av ett ämne man inte reagerat på förut? Dessutom finns ju föreskrifterna att ändå kontakta sjukvården om man använder adrenalinpenna.

Trots att det snart varken finns utbildade allergispecialister eller allergikonsulenter talas det sällan om problemen som kommer. 30 procent av befolkningen anses enligt forskningen ha olika grader av överkänslighet mot kemikalier. Det kan handla om mediciner, parfymer, tillsatser i livsmedel och vanliga hygien- och rengöringsprodukter för att nämna några vanliga exempel. I Kanada lyste man upp Niagarafallen med gult och grönt ljus den 11 maj, för att uppmärksamma MCS Awareness Month, det vill säga månaden då multipel kemisk känslighet uppmärksammas ute i världen. Gult och grönt eftersom kanariefåglarna blivit en symbol för MCS. Förr skickades en kanariefågel in i gruvan; om den inte kom tillbaka tydde det på giftig gas.

Men Sverige är ett U-land i den här frågan. Som överkänslig tvingas man undvika sjukhus som pesten; det som normalt skulle vara sjukdomsförebyggande undersökningar blir alldeles för ofta sjukdomsframkallande undersökningar.

Tjugohundratalets diskriminering

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.