• tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Otrygga kemikalier är en europeisk ödesfråga

Debatt | EU-valet 2019
PUBLICERAD:
Foto: Claudio Bresciani / TT
Varje dag tillverkas kemikalier. Nya kemikalier som är av människan skapade.

Dessa ämnen har funnits i hushållsprodukter och material och har använts i stor omfattning sedan 1950-talet. Delvis till följd av att världens oljeproducenter efter andra världskriget bland annat behövde hitta nya marknader för restprodukter från sin industri. Idag finns det hur många kemikaliska grupper och undergrupper som helst. Flera har lämnat sin historia inom oljeindustrin, men alla har gemensamt att vi har skapat dem.

Det finns flera kända skandaler kopplade till oförsiktig användning av kemikalier. Hormoslyr-effekterna, neurosedyn-barnen och den stora bidöden är några exempel. Idag finns det också flera sjukdomar och tillstånd som förknippas med dessa ämnen. Till exempel cancer, hjärt- och kärlsjukdom, astma och allergi hos barn, men också rön som tyder på att autismspektrumtillstånd, lägre kognitionsförmåga, koncentrationssvårigheter kan kopplas till flera kemikalier som vi ständigt umgås med. Även mäns förmåga att skaffa barn forskas på, i väst är spermieproduktionen lägre än någonsin. Hormonstörande kemikalier bidrar till sjukdomar hos män som i sin tur påverkar möjligheten till fortplaning. Kostnad för detta är nu 330 miljarder per år, enligt nordiska ministerrådet.

Det finns stora skäl att tänka om. Försiktighetsprincipen är idag satt ur spel, det är big business att introducera och använda nya kemikalier på ett oförsiktigt sätt. Oftast är det så att det är först efter att samhället kunnat påvisa omfattande skador som produkter dras tillbaka från marknaden – inte sällan efter långa och utdragna processer. Producenterna måste visa att deras produkter utom allt rimligt tvivel är ofarlig och oskadlig för människor och annat biologiskt liv.

Kemikalier återfinns idag i dina rengöringsprodukter, mat, smink, mattor, färg, golvmaterial, regnjackor, gympaskor, kalsonger och rotfyllningar. De är svåra, för att inte säga omöjliga att fly ifrån eller helt välja bort. De finns de i den luft vi andas, i dammet omkring oss, i vårt blod och i vår urin. De pumpas via navelsträngen in till våra foster. Mikroplaster i vårt vatten, PFAS från brandsläckmedel, vattenavvisande textilier och hamburger-pappret med fettavvisande yta, läkemedelsrester med hormonstörande egenskaper som förändrar fiskarsbeteende och får dem att födas tvåkönade. Hur våra reningsverk idag inte har hunnit med och inte kan rena för dessa ämnen. Därför behöver vi en betydligt starkare politik som tryggar oss från osäkra kemikalier.

Som politiskt aktiva i Miljöpartiet i Karlstads och Kristinehamns kommun har vi förmånen att arbeta för att försöka förbättra kommuninnevånarnas vardag och hälsa. Det är ett förtroende man inte ska ta lätt på. Kemikaliefrågan är viktiga för oss, men vi kommer inte åt den enbart genom arbete lokalt. Det räcker inte ens med kloka beslut på nationell nivå, EU är en viktig arena. Resultatet av valet den 26 maj kommer att spela stor roll för hur den europeiska kemikaliepolitiken kommer att se under de kommande åren.

För att försiktighetsprincipen ska gälla och att kemikalieindustrins röst inte ska stå ensam, krävs det medvetna EU-parlamentariker som tar dessa frågor på allvar. Vi har haft flera goda exempel på kemikaliemedvetna politiker i Europa och detta arbete behöver fortsätta. Därför uppmanar vi samtliga värmlänningar att gå till val 26 maj och att göra ett informerat, medvetet val.

Cecilia Boman Lindström (MP), ersättare i Teknik- och fastighetsnämnden i Karlstads kommun

Oscar Askling (MP), ledamot i Kommunstyrelsen i Kristinehamns kommun

Robert Halvarsson (MP), ledamot i Vård- och omsorgsnämnden i Karlstads kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.