Carl Johan Jepson in i tusenklubben

Trav/spel
PUBLICERAD:
Carl Johan Jepson tog seger nummer 1 000 under måndagkvällen.
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Inför måndagens tävlingar på Mantorp hade Carl Johan Jepson 999 segrar i karriären.
Och han inledde Elitloppsveckan med ett jubileum då han vann det åttonde loppet med Ad Hoc.
– Det är mycket jobb som ligger bakom och man är stolt över att ta så många segrar. När jag började med trav kunde jag inte drömma om att jag skulle vinna så många lopp, sa Jepson.

Carl Johan Jepson är ny medlem i tusenklubben.

Färjestadskusken satte pricken över i tillsammans med Ad Hoc på Mantorp under måndagskvällen och är därmed 96:e kusken i den svenska travhistorien att nå den magiska gränsen.

– En milstolpe. Att komma med i tusenklubben tillsammans med tränare och kuskar jag sett upp till och beundrat under alla år känns förstås väldigt stort, säger Carl Johan Jepson, som kommer från en travfamilj och i unga år bestämde sig att satsa allt på travsporten.

Första år 2006

Första segern kom på hemmabanan Färjestad 1996 (Redfern) och tränarkarriären tog sin början 2006.

Sedan Carl Johan valt att enbart satsa på att köra lopp har han rusat fram i kuskligorna. Sedan 2015 snuddar Carl Johan vid 700 fullträffar och ifjol blev den en bronsmedalj i den allsvenska kuskligan efter Ulf Ohlsson och Jorma Kontio.

På kontot 2018 lyser också fem championat: Axevalla, Mantorp, Vaggeryd, Åmål och Årjäng.

En lyckad kuskchansning på alla plan.

– Det var en chansning att sadla om till catchdriver, men det började bra. Jag förvaltade de chanser jag fick och framgång föder framgång. Det var också rätt tidpunkt att lägga om. Jag hade skaffat mig den rutin som krävs, bra kunder och jag mådde mycket bättre på ett personligt plan när jag kunde fokusera på ett nytt sätt, säger Carl Johan Jepson.

Twister Bi den bäste

En tillbakablick på karriären innehåller självklart ett stopp vid Nebbenes Jahn som Carl Johan tränade och tog 10 segrar med.

– Ett norskt kallblod. Oerhört besvärlig och nyckfull häst som gärna kunde lägga in handbromsen om man inte var på alerten. Han utvecklade mig som kusk och vi hade många roliga stunder tillsammans.

Och Mack Dragan måste vara en favorit; 17 segrar i de 37 första starten ger en segerprocent på 47!

– En fantastiskt duktig och vältränad häst som nu är uppe i Silverdivisionen och jag tror det finns mer att hämta även om motståndet blir allt tuffare.

Den bästa hästen som du har kört och din största seger?

– Twister Bi är den bästa och mest kapabla hästen jag kört. Största segern har jag tillsammans med Activated som vann en dryg miljon i Drottning Silvias Pokal på Åby.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.