Hoppa till huvudinnehållet

Båten är borta ur älven – sista delen lyftes på måndagen

Publicerad:
Nu är Båten uppe ur älven efter att ha legat kantrad sedan i januari.
Nu är Båten uppe ur älven efter att ha legat kantrad sedan i januari. Foto: Martin Olsson

Till slut – nu är den sista delen av den havererade restaurangbåten uppe ur älven.

Arbetet har pågått, mer eller mindre intensivt, sedan i slutet av februari och nu återstår endast arbetet med att återställa Residensparken.

– Nu är den på torra land, nu känns det bra, säger kommunens projektledare Magnus Vestlund på måndagsförmiddagen.

Nu väntar som nämnt resten: nedmontering, städning – och återställandet av parken.

– Nedmonteringen och det tar nog den här veckan. Balksystemet som svetsades ihop för lyftet ska skäras loss och fraktas bort, sen ska pontonerna delas upp och bogseras tillbaka till yttre hamn. Sen är det uppstädningen kvar, skrotet från båten ska skäras ner i mindre delar så att de går ner i containrarna innan de fraktas bort.

Sen – som VF berättat om tidigare – ska det bli strandläge i parken.

– Det blir en liten sandstrand, eller solbeach eller vad man vill kalla den. Vi räknar med att komma igång med det arbetet så fort det är städat här så inom två-tre veckor ska man kunna använda parken igen, säger Magnus Vestlund.

Det sista lyftet genomfördes under måndagsmorgonen och förflöt utan problem. Nu väntar resten.
Det sista lyftet genomfördes under måndagsmorgonen och förflöt utan problem. Nu väntar resten. Foto: Martin Olsson

Båten kantrade plötsligt i slutet av januari och det skulle dröja innan kommunen nådde framgång med något lyft.

– Det har varit komplicerat men vi har haft ganska goda försök att lyfta från början. Sen har det varit lite omständigheter som inte känt till, som att det troligtvis ligger en ganska rejäl bergsklack under båten. Det var den som ställde till det med den stora kranen, det första lyftförsöket. Sen var själva bärigheten i parken begränsad när vi försökte lyfta med den kranen. När vi fick hit pontonerna och delade upp belastningen så kunde vi använda betydligt större lyftkraft.

Arbetet med att bärga Båten har varit välbesökt sett till publik.
Arbetet med att bärga Båten har varit välbesökt sett till publik. Foto: Håkan Strandman

Hur mycket lyftkraft, kanske du undrar.

– Under lyftet så hade vi 272 tons lyftkraft så då följde båten med upp.

Till sist: hur mycket har det belastat kommunen ekonomiskt?

– Vi har inte summerat kostnaden än, vi ska tillbaka med alla hyrdelar och skrotdelarna ska iväg. Det är svårt att säga men om jag måste gissa så skulle jag säga 3,5 till 4 miljoner kronor. Sen får vi se om vi får tillbaka något i skrotvärde, avslutar Magnus Vestlund.

Sista biten av Båten borta – så gick det till

Artikeltaggar

BåtenKantrade BåtenNyheterResidensparken

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.