• idag
  13 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  15 juli
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ännu ett skäl att välja bort SD

Ledare
PUBLICERAD:
Sverigedemokraternas tafsande toppkandidat Peter Lundgren får grönt ljus av sin partiledare.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren tar en kvinna på brösten och Jimmie Åkesson har inga invändningar. Det avslöjar SD:s unkna kvinnosyn och den blir ännu tydligare om partiets kvinnofientliga politik granskas.

Sent på söndagskvällen kom ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna om att Kristina Winberg stryks från valsedeln i EU-valet och avstängs från sitt medlemskap i partiet. Partiets verkställande utskott tar heder och ära av sin EU-parlamentariker på ett sällsynt hårt sätt.

Winberg anklagas för att ha gett prov på ”klandervärt och omdömeslöst uppförande både i förhållande till kollegor och personal”. Verkställande utskottet spekulerar i om det beror på att hon flyttats ner från andra till fjärde plats på valsedeln.

Hon anklagas för att ha ”agerat i det dolda för att skada partiets anseende och där hon konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media.”

Vad denna konspiration och smutskastning skulle handla om vill varken pressavdelningen eller Jimmie Åkesson säga, men de förnekar bestämt att det har att göra med att Winberg vittnat om hur en partikollega utsatte en kvinna för sexuella övergrepp.

Expressen avslöjar att SD:s förstanamn Peter Lundgren tagit en kvinna på brösten vid ett partiarrangemang. Lundgren erkänner, men säger att de var fulla och att det inte var ”med avsikt att det skulle hända nånting”. Kvinnan fick panik när det hände, men säger nu att Lundgren bett om ursäkt och att de har gått vidare.

Sverigedemokraternas partiledare JImmie Åkesson pressas av journalister under partiets valturné i Hörby.
Foto: Johan Nilsson/TT

Åkesson slätar över och tycker uppenbarligen att det är okej att tafsa på kvinnor. Så ser SD:s kvinnosyn ut. Förövaren skyddas och visselblåsaren får gå.

Vore det inte bättre om Åkesson berättade på vilket sätt Winberg konspirerat med media om det inte handlar om det här? Winberg har med stor sannolikhet varit svår att samarbeta med, men säg i så fall vad det rör sig om.

Åkesson anklagar samtidigt Expressen för att bedriva kampanjjournalistik. Det känns igen, vid obehagliga avslöjanden brukar SD skjuta på budbäraren. Dessvärre funkar den taktiken ganska bra. SD och deras väljare är immuna mot personskandaler, som Ekots Tomas Ramberg konstaterar i en analys.

Lundgren och Winberg är inte de skarpaste knivarna i lådan. Under sina fem år i Europaparlamentet har de inte fått mycket uträttat. De har tryckt fel, sagt en sak och röstat på en annan.

Peter Lundgren och Kristina Winberg (SD) har inte fått mycket gjort i EU-parlamentet.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT

De har röstat nej till att stärka Frontex och det yttre gränsskyddet, trots att partiet krävt just det. De har röstat nej till ett lån till Jordanien för att hjälpa flyktingar på plats, trots att partiets asylpolitik går ut på det.

Deras politik är dessutom kvinnofientlig. På hemmaplan vill de ta bort pappamånaderna, återinföra vårdnadsbidraget och sambeskattningen. I Europaparlamentet vill att den svenska abortlagstiftningen ska harmoniseras med övriga EU-länder.

Tillsammans med ärkekonservativa polska Lag och Rättvisa har de röstat för en skrivelse om att ”den första mänskliga rättigheten är rätten till liv från befruktningsögonblicket till den naturliga döden”. Det finns alltså fler skäl än tafsande toppkandidater att avstå från att rösta på SD på söndag.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.