• idag
  4 aug
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

S: "Klimatkrisen är vår tids ödesfråga"

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Söndagen den 26 maj är det val till EU-parlamentet.

Som socialdemokrater vill vi uppmana alla att gå och rösta. De frågor som fattas i parlamentet är viktiga för oss i Sverige. Socialdemokraterna har tre viktiga frågor där EU kan samla, utveckla och fördela ansvar.

EU är en plattform för fred, ett sätt att skapa välstånd och bekämpa extremism. Högerextremister runt om i Europa angriper EU:s grundläggande demokratiska värderingar om människors rättigheter och lika värde. Socialdemokratin är den starkaste kraften mot högerextremismen. Vi socialdemokrater tror på människorna och möjligheterna.

EU har en särskild roll att spela i klimatfrågan. Klimatkrisen är vår tids ödesfråga. Det är mycket bråttom att vända utvecklingen. För att klara satta miljömål måste utsläppen minska med minst 55 procent till år 2030. Klimatutsläppen och miljöföroreningar är till naturen gränsöverskridande och känner inga landsgränser. Därför är det viktigt med gemensamma lösningar och samarbete på europeisk och global nivå.

Arbete är grunden för välstånd och välfärd – för utan arbete blir det ingen skatt. Det är därför som arbetsmarknadspolitiken är en särskild hjärtefråga. För oss socialdemokrater är det viktigt att driva på för ett socialt och ekologiskt hållbart Europa. Arbetstagares rättigheter och människors livs- och arbetsvillkor ska gå före storföretagens. Sverige ska konkurrera med kunskap och utveckling, inte med låga löner och otrygga arbetsvillkor. Det är så vi skapar ett starkt Europa – ett EU med minskande klyftor.

EU-samarbetet bidrar till fler jobb och starkare ekonomi, men det behöver inte vara så. EU:s utveckling beror på vilka som bestämmer i Bryssel. Vem som styr politiken spelar roll både här hemma och i EU. Nyttja din demokratiska rätt att rösta den 26 maj. Rösta på Socialdemokraterna.

Kenneth Johannesson (S), Värmländsk kandidat till Europaparlamentet

Lars Mejern Larsson (S), riksdagsledamot

Gunilla Svantorp (S), riksdagsledamot

Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.