Vill Björklund göra slut?

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaterna och Ulf Kristersson tar till brösttoner och vill avsätta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Liberalernas Jan Björklund håller med och tänker rösta ja i misstroendeförklaringen i riksdagen 28 maj.

Borde de två partierna inte i stället ägna all tid åt valet till Europaparlamentet nästa söndag? Nej, tydligen hoppas de ta poäng på en inrikespolitisk fråga, som redan utreds av konstitutionsutskottet (KU). Det luktar desperation av Kristerssons utspel, som statsminister Stefan Löfven säger. Både M och L har usla opinionssiffror inför EU-valet, och det här kommer knappast att hjälpa dem.

Jan Björklunds agerande är provocerande. Han har ingått ett samarbete med regeringen, men gör allt han kan för att fördärva relationen. Hans parti fick orimligt mycket liberal politik i januariavtalet, men det räcker inte för Björklund. Han vill inte låta regeringen göra en budget i ordnade former och han vill bryta tidigare breda överenskommelser.

Vill Björklund göra slut med Löfven? Om han fortsätter så här kan bli Löfven som tröttnar på att hunsas. Nu återstår att se om Annie Lööf har lite mer förstånd och avstår från att göra gemensam sak med M, KD, SD och L.

Det finns skäl att kritisera Annika Strandhälls agerande, men det kommer KU att göra ganska snart. Det räcker bra med det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.