Konsten att göra det enkla svårt

Krönikor
PUBLICERAD:
Ibland har jag en egenhet att göra det enkla svårt, som det här med att koka ett ägg.

För hur svårt kan det egentligen vara att koka det perfekta ägget, så att äggulan blir sådär lagom elastisk och allt det goda liksom bara rinner ut på skeden och gifter sig med kaviaren, som jag har som tillbehör, i munnen. Det är så jag vill äta ett ägg. Men tillredningen är ett av mina morgonbekymmer.

Min standardfrukost består av te, ett löskokt ägg och två till tre smörgåsar som kan bli fyra en hungrig dag.

Tågordningen är den att jag fyller kastrullen med vatten. Under tiden jag breder mina smörgåsar börjar vattnet koka och jag fyller upp temuggen. Därefter lägger jag i ett ägg i det kokheta vattnet och sänker värmen på spisplattan. Så långt är allt elementärt.

Ägget får stå och sjuda medan jag äter mina smörgåsar och bläddrar i morgontidningarna. Det tar olika lång tid varje morgon varför ägget antingen blir för löskokt eller för hårdkokt och sällan så där löskokt som jag vill ha det.

Ett hårdkokt ägg gifter sig inte lika bra med en klick kaviar. Är ägget alltför löskokt är risken överhängande att det rinner ut äggula på tallriken, på matbordet och inte minst på mattan under bordet. Jag skalar nämligen alltid mina ägg rena innan jag sätter teskeden i dem.

Vän av ordning frågar sig säkert varför jag inte införskaffar en äggtimer?

Jag har redan en. Som jag bara använder när jag kokar potatis.

Det var det där med att göra det enkla svårt.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.