Hoppa till huvudinnehållet

Hoppfulla hemmahopp i uppvärmningen inför VM

Publicerad:
Simon Olofsson har fått bättre ordning på grejerna i år. Foto: Håkan Strandman

17 förare, varav tre segersugna värmlänningar. Supercar lites ser ut att bli ett getingbo i RallyX Nordic.

– Det tillkommer många duktiga förare som inte kör RX2-klassen i VM, säger Simon Olofsson.

Den stora händelsen är och förblir VM-helgen i juli.

Men Finnskoga MK har stora förhoppningar inför den mindre varianten av "The magic weekend" när RallyX Nordic avgörs med en deltävling på lördagen och en på söndagen. När VF-sporten besökte Finnskoga motorstadion på fredagen fanns redan ett stort antal campinggäster på plats.

– Det är definitivt bättre tryck än när vi körde Nordic i fjol. Det växer och går i rätt riktning, säger Finnskoga MK:s ordförande Morgan Östlund.

Många värmlänningar

Det finns värmländska hopp i samtliga klasser förutom RX Academy. I Supercar lites är det Simon Olofsson, 24, från Charlottenberg, Linus Östlund, 19, från Dalby och Jimmie Walfridson, 28, från Torsby som försvarar länets färger. Lägg även till Marcus Höglund från Lima som kör för Finnskoga MK.

Dubbeljobb för Eriksson i Höljes

Olofsson kommer till Höljes med en bra känsla efter en godkänd start i RX2-mästerskapet där det mesta gick snett i fjol.

– Det känns faktiskt bra. Jag har haft farten och bra tider i de två tävlingarna hittills men inte riktigt lyckats ta mig igenom allt i själva tävlingarna. Men farten jag hade senast i Belgien har jag inte haft de senaste åren, säger Olofsson.

Fått ett lyft

Han och teamet har lyfts tack vare delvis ny personal.

– Jag har mer kunniga mekaniker och folk som har hjälpt mig att fokusera. Jag har även fått hjälp att ställa in bilen av Christer Olsson från Gräsmark, det har betytt mycket. Jag känner mig mer lättad när jag kommer till tävlingarna nu.

Hon blir ny förare i värmländska stallet

Även om den absoluta toppen från RX2-mästerskapet saknas i helgen tror Olofsson på hårt motstånd.

– Det är nog exakt lika tufft. Höljes har de flesta kört i förut dessutom. Det som också kan bli problematiskt är att det känns som att de dömer lite snällare här, att det känns lite lindrigare att köra på de andra. Det kan bli tufft en sån här helg med två tävlingar.

Tänker man annorlunda på grund av det?

– Möjligen om man tänker till lite mer i lördagens semi- och final, att man inte bombarderar in i första kurvan. Det är ju trots allt en tävling till dagen efter.

Hemmaföraren Linus Östlund är laddad inför helgen.
Hemmaföraren Linus Östlund är laddad inför helgen. Foto: Håkan Strandman

Finnskogaföraren Linus Östlund gör i sin tur sin sjätte tävling någonsin i klassen när han ställer sig på startlinjen på lördagen.

Hon blir ny förare i värmländska stallet

Men han hoppas dra nytta av sin lokalkännedom.

– Jag är ju fortfarande färsk men här har jag rätt höga förväntningar på mig själv, här vet jag att jag kan. Jag har en liten fördel av att det är hemmaplan, men det är ändå tufft, säger Östlund som kommer att köra hela säsongen i RallyX Nordic och VM-deltävlingen i Höljes i juli.

Han har tagit plats i stortteamet Olsbergs MSE.

– Det är ett väldigt bra team med mycket erfarenhet, säger Östlund.

Walfridson gör satsning i RX2

Jimmie Walfridson är den tredje segersugna värmlänningen.

– Det är alltid något speciellt att få köra i Höljes, som är lite av en hemmabana för mig. Jag gillar verkligen banan och ser fram emot att få tävla inför publiken där, säger han i ett pressmeddelande.

Linus Östlund trivs på hemmabanan.
Linus Östlund trivs på hemmabanan. Foto: Håkan Strandman

Artikeltaggar

Finnskoga MotorklubbJimmie WalfridsonLinus ÖstlundMorgan ÖstlundRallycrossRallyXSimon Olofsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.