The National - Både hörvärt och irriterande

Skivor
PUBLICERAD:
The National.
Foto: Graham MacIndoe
“Blotta tanken att ta bort Berningers personliga baryton är ju att utplåna The Nationals identitet, nästan jämförbart med om Mick Jagger lät någon annan sjunga Stones låtar.”

Tjugo år som band, åttonde albumet, inte undra på att The National försöker finna nya musikaliska utmaningar. Den här gången lär sångerna handla om alla fem bandmedlemmarnas liv och leverne, men nog tycker jag det verkar som att frontfiguren, sångaren Matt Berninger, är den som oftast befinner sig på terapisoffan.

De mest påtagliga förändringarna från förra albumet, 2017 års "Sleep Well Beast", är att det inte ekar lika mycket om produktionen och att Berninger fått hjälp med sången, bland annat av David Bowies basist Gail Anne Dorsey. Hon sjunger bra, men blotta tanken att ta bort Berningers personliga baryton är ju att utplåna The Nationals identitet, nästan jämförbart med om Mick Jagger lät någon annan sjunga Stones låtar.

Men trots att Berninger konstaterar att han har hört nog av sig själv, hörs han ändå på de flesta av spåren, som förutom gästvokalisterna rymmer såväl fågelkvitter som änglakör.

Detta sistnämnda understryker The Nationals svaghet för det pretentiösa, som geniförklarade rockartister har så lätt att hemfalla åt.

Redan på inledningsspåret förklarar Berninger att han har så lätt att somna när han diskuterar livets allvar med sin fru; eller också är det tvärtom, eftersom hon ofta hjälper honom med att skriva texter.

"I’m your hospital, I’m your silver cross", förkunnar Berninger och kräver att vi ska ta honom på allvar; kaxig och rädd som han säger sig vara.

Men det går inte att komma ifrån att The National också bjuder på ett antal fina sånger, till exempel pianodrivna ”Oblivion” om rädslan för att bli lämnad, eller den vackra, nästan stillastående titellåten, där Berninger konstaterar ”I need to find some lower thinking”.

Att albumet blivit av tackar bandet filmregissören Mike Mills för, som hörde av sig och undrade om de ville göra musik till en halvtimmesfilm med Alicia Vikander i huvudrollen.

Och så blev det. The National berättar att Mills intåg i inspelningsstudion hade en välgörande effekt på såväl kreativiteten som slutresultatet.

”I Am Easy To Find” är både hörvärd och irriterande.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.