Sossarna får mycket gjort

Ledare
PUBLICERAD:
Jytte Guteland presenterar Socialdemokraternas valmanifest inför valet till Europaparlamentet.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Socialdemokraternas valmanifest inför nästa helgs EU-val är ingen kioskvältare. Det är en logisk fortsättning på det arbete som de fem S-parlamentarikerna utfört de senaste fem åren. En röst på S är en garanti för att något blir gjort och det blir för det mesta bra.

De svenska Socialdemokraterna har haft en stark och erfaren femma i Bryssel under den gångna mandatperioden. De har haft sysselsättning, mänskliga rättigheter och miljö och klimat högst på dagordningen.

De har slagits för schyssta villkor för lastbilschaufförerna i EU och för att svenska löner ska gälla för alla som jobbar i Sverige. De har jobbat mot människohandel och för ökad jämställdhet.

De har sett till att roamingavgifterna för mobiltelefoner är likadana i hela unionen, så att man slipper bli ruinerad om man surfar utanför hemlandet. De har tagit ett första steg för att underlätta tågresandet i Europa.

De har till skillnad mot några andra partiers företrädare gjort det de hade lovat sina väljare. De har dessutom inte legat på latsidan, utan drivit frågor hårt i de olika utskotten.

Sossarna rör om rejält och fyra av de fem EU-parlamentarikerna som varit i Bryssel den senaste mandatperioden finns inte med i år. Det är bara förra SSU-basen Jytte Guteland som är kvar, på tredje plats på valsedeln.

Hon har varit ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Guteland har varit suppleant i utskottet för rättsliga frågor och i det särskilda utskottet för unionens förfarande för godkännande av bekämpningsmedel.

Hon har varit ordförande i parlamentets grupp för Västsahara och ledamot i delegationen för förbindelserna med Iran. Störst energi har hon lagt på klimatfrågan och på att rädda våra bin.

S-parlamentarikerna med Guteland som chefsförhandlare har varit drivande för att förbättra och vässa handeln med utsläppsrätter. Parlamentet gick till slut på S-linjen och skärpningen motsvarar Sveriges samlade utsläpp under 50 år. Guteland har också slagits för att EU:s klimatmål ska vara att minska koldioxidutsläppen med 55 procent till år 2030.

En annan hjärtefråga för henne är våra bin och insekter. Hon har sett till att parlamentet stoppat användningen av de farliga ämnena neonikotioider som hotar bina och därmed stora delar av livsmedelsproduktionen. Det är logiskt att Guteland, tillsammans med två miljöpartister och en vänsterpartist, får högst betyg av de svenska EU-parlamentarikerna när Naturskyddsföreningen granskat dem.

Hon och Socialdemokraterna tänker fortsätta kämpa för miljön. I valmanifestet finns förslag på att förbättra djurskyddet i EU, till exempel genom minskad antibiotikaanvändning och krav på ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger och storkök.

Guteland vill även se skärpta regelverk för att få bort plast och farliga ämnen. Hormonstörande ämnen ska elimineras och läkemedel ska hindras från att hamna i dricksvattnet.

Att sätta ett kryss för Jytte Guteland på valsedeln är ett gott råd om du inte redan har bestämt dig och månar om klimatet och miljön.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.