• idag
  25 maj
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Redovisa sjuktalen bland anställda

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
"Bibliotek är idag en av få icke-kommersiella platser där människor möts och får tillgång till information, det är en groplats och garant för demokrati."
Foto: Christine Olsson/TT
Angående insändare signerad "Undrande" i VF 3 maj.

Svar på insändare den 2 maj i VF

Även vi, ledamöter från Vänsterpartiet, är undrande. I februari 2018 lyfte vi frågan i nämnd genom att lämna in ett politiskt initiativ där vi oroades över arbets och ansvarsförhållanden på våra bibliotek.

Vårt initiativ mottogs inte som ärende i nämnd, utan istället gjordes en informationspunkt som gick igenom sjukskrivningstal för förvaltningen. Enligt den statistik som visades på nämnd i mars 2018 fanns fler sjuka i andra av förvaltningens avdelningar. Ett, i vår mening, kreativt sätt att genom att påvisa andra fel göra ett fel till rätt. Vi fick även se skärmdumpar på glada hälsningar från ett fackförbund, något vi antar var ett bevis för god samverkan.

Så som vi tolkar detta uppdrag har vi försöka lyfta frågor som är viktiga för Vänsterpartiet, och de som röstat på oss. Utan tvekan är demokrati och hur den efterlevs, arbetsrätt, fysisk som psykosocial. Vi vill ha en biblioteksverksamhet som går i fronten för frågor som dessa, inget mindre.

Bibliotek är idag en av få icke-kommersiella platser där människor möts och får tillgång till information, det är en groplats och garant för demokrati. Det som skett på biblioteken i vår kommun visar att det finns en godtycklighet i hur ärenden sköts där anställda gått över sina befogenheter eller brutit mot lagen.

Vi är frågande inför styrande minoritets arbetssätt och undrar vilken policy som finns kring anställda som är dömda för brott?

Vänsterpartiet har lagt en motion där vi vill att sjuktal bland anställda redovisas i målet ”Karlstad kommun - en attraktiv arbetsgivare”

Sabina Ostermark 18

Björn Molin

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.