• idag
  26 maj
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

SD slår osmakligt bottenrekord

Ledare
PUBLICERAD:
Affischerna inför Europaparlamentsvalet ger inte alltid glasklara budskap till väljarna.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Budskapen på valaffischerna inför EU-valet nästa helg är inte alltid glasklara. En sak är dock säker. Sverigedemokraterna slår återigen nytt bottenrekord i osaklighet och osmaklighet.

Liberalernas raka ”Ja till EU” kan inte misstolkas. Kristdemokraternas ”Make EU lagom again” luktar populism och skaver rejält när de sätter Sara Skyttedal som toppkandidat. Skyttedal är allt annat än lagom.

Högernationalistiska Sverigedemokraterna är ännu värre. De använder ofta lögnen och förnekelsen som arbetsmetod, vilket bekräftas av partiets nya omdömeslösa EU-valkampanj i Stockholms tunnelbana.

Rubriken ”Det är inte första gången som Sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa” är dubbelt falsk. Texten är ännu värre. SD påstår att sossarna hjälpte Nazityskland, förföljde judar och censurerade pressen under andra världskriget. De hävdar att S i EU återigen vill hjälpa Tyskland att bygga ett imperium.

SD:s kampanjmakare har försökt brunsmeta sossarna förr genom en ”dokumentärfilm” fylld av faktafel och absurda konspirationsteorier. Nu gör de samma sak igen och förfalskar historien.

Sverige styrdes under andra världskriget av en samlingsregering där även Bondeförbundet, Högern och Folkpartiet ingick. Det var alltså inte Socialdemokraterna som lät tyska soldater passera genom landet utan landets regering.

Sossarna i dag är inte riksdagens EU-vänligaste parti, den platsen intar Liberalerna. Stefan Löfven och partiledningen har avfärdat tankarna på mer federalism och Europas förenta stater. I EU är det främst Frankrike och inte Tyskland som vill flytta mer makt till Bryssel. Fel igen för SD alltså.

Frågan är varför SD gör så här. Vore det inte bättre att de lanserade vad de själva vill göra i EU än att kasta gammal skit på ett annat parti? De hoppas antagligen på att de som läser budskapet och följer debatten gör som SD-anhängare brukar göra och säga: ”Jag skiter i att det är fejk, det är förjävligt ändå.”

Eller också tänker partiets strateger att anfall är bästa försvar. Genom att anklaga sossarna för att vara antisemiter och gilla nazister hoppas de att deras eget förflutna ska glömmas bort. Det kommer vi aldrig att göra och här sparkar verkligen fakta.

Sverigedemokraterna har sina direkta rötter i nazismen. Gustaf Ekström, en av partiets grundare, var soldat i tyska Waffen-SS och anslöt sig till nazismens indelning i herrefolk och ”untermenschen”. Han ångrade ingenting när han kom tillbaka till Sverige. Ekström blev partisekreterare i SD 1989.

Samtidigt som Jimmie Åkesson gick med 1995 gick en del partimedlemmar fortfarande i uniform. Sedan dess har facklan ersatts av en blåsippa som partisymbol. Uniformerna och bomberjackorna har bytts ut mot kostym och slips, men ränderna går aldrig ur. Inget annat parti har så svårt att hålla gränsen mot rasismen och det beror helt enkelt på att den finns i partiets DNA.

Den äckliga kampanjen i tunnelbanan kan därför slå tillbaka mot SD. Det gamla talesättet stämmer bra här: ”Den som sa det, han var det”.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.