• idag
  14 juli
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.9 mm
 • onsdag
  15 juli
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

När Bubblan var under isen

Krönikor
PUBLICERAD:
Vi trodde att vi hade förlorat henne, vår gröna bågfenciklid Bubblan.

Under flera månader syntes hon knappt till i akvariet och de gånger vi skymtade henne låg hon till synes alldeles deprimerad i sin grotta. Någon matlust var det inte tal om, hur vi än försökte sikta med de frysta mygglarverna.

Bubblan, som fått sitt namn från den lilla abborren i favoritbarnboken "Bubblan under isen", hade gjort en sprudlande entré när vi köpt henne tillsammans med en kompis av motsatt kön. Hon jagade sin stackars hane tills han en dag gav upp och klappade ihop, troligen på grund av stressrelaterad bukvattensot.

Och det var som om Bubblan ångrade sin illgärning efteråt. Hon var helt under isen liksom den där abborren i Casper Verner-Carlssons bok. Eller hade hon även själv drabbats av sjukdom? Att försöka lista ut varför en akvariefisk mår som den mår kan kännas hopplöst och efter en, vad vi trodde, misslyckad medicinering gav vi upp.

Men så en dag piggnade hon till igen. Var sitt gamla vanliga jag. Slukade alla mygglarver som inte skalarerna kom åt. Ett mirakel!

Och i helgen tog vi mod till oss och köpte tre nya vänner till henne. Nu är de en hane och tre honor och av det jag sett hittills känns det lovande. Med fler grottor och en explosionsartad växtlighet under vintern är gömställena också fler nu, om hanen behöver komma undan för en stund.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.