Lika goda kålsupare?

Insändare
PUBLICERAD:
"De var lika goda kålsupare bakom nedvärderingen av den svenska lärarkåren."
Foto: Bertil Ericson
Carl Bildt och Göran Persson sänkte den svenska skolan.

Jag läser med intresse Peter Frankes ledarartiklar och gillar ofta det han skriver. Men i lördags stördes min frukost av en väldigt enögd ledare om den svenska skolans förfall. Med all rätt kritiserade han Carl Bildt för att för att ha skjutit den svenska skolan i sank. Med falska argument om ökad valfrihet genomförde moderaterna privatisering och skolpeng. Franke påminner om att Bildts skolreform genomfördes utan utredningar och konsekvensanalyser och skriver att "förändringen förankrades inte hos någon".

Men det fanns en annan och lika ansvarig "reformator" som bidrog till skolans haveri. Den reformatorn var ingen mindre än Göran Persson. Inspirerad av sin partikamrat Gösta Brodin i Åstorp såg han en möjlighet att sätta ett rejält fotavtryck. "Åstorpar'n" framställde lärarna som snyltare på välfärden: de var slöa, egoistiska, ett skrå som bevakade orättmätiga privilegier. ”Lärarna jobbar bara halvtid, men har fullt betalt”, avslöjade han i Expressen i december 1982.

Göran Perssons regering beslutade med stöd av VPK att kommunalisera skolan. Beslutet togs i riksdagen den 8 december 1989. Persson motiverade "reformen" med att lärarna var otillbörligt gynnade i förhållande till andra offentligt anställda.

Jag vill påminna om att beslutet genomdrevs utan utredningar och konsekvensanalyser. "Förändringen förankrades inte hos någon" för att citera Franke. Motståndet var massivt men Persson var lika nonchalant inför det som Bildt var inför de varningar som OECD framförde mot privatiseringen. De var lika goda kålsupare bakom nedvärderingen av den svenska lärarkåren.

Björklund framhäver sina löjeväckande insatser med nationella prov, betyg i åk 4 och mer av majorsmetoder i klassrummen. Han bidrar bara till att skymma de verkliga behoven för svensk skola. Det krävs ett återförstatligande och avskaffande av privata vinstintressen. Elever är inte handelsvaror.

Hans Skagerlind

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.