Visa alla kvitton

Ledare
PUBLICERAD:
Det är bara Malin Björk (V) av de svenska EU-parlamentarikerna som öppet redovisat hur hon använt EU:s kontorsstöd. Nu visar en rundfråga från DN att Tomas Tobé (M) och Sara Skyttedal (KD) inte tänker visa några kvitton. Det är illavarslande.

Varje ledamot i Europaparlamentet har utöver den generösa lönen 45 000 kronor i månaden för bekosta ett kontor på hemmaplan och betala konferenser och annat. Tyska medier har avslöjat hur kontorspengar har överförts till politikernas privata bankkonton.

Största möjliga öppenhet är önskvärd, ja till och med nödvändig. Det är därför obegripligt att M:s och KD:s toppkandidater tänker vägra att lämna ut några kvitton till offentligheten.

Sara Skyttedal säger att hon inte vill att Vänsterpartiet ska veta vilka konferenser och seminarier hon deltar i. Det är ett dåligt svepskäl. Hennes egna väljare har all rätt i världen att veta det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.