Morötter framför piskor

Krönikor
PUBLICERAD:
Tre EU–valkompasser från olika håll säger samma sak – jag är miljöpartist!
Hm – dem har jag aldrig röstat på, är det månne dags nu?
Eller är det så att en massa illistiga miljöpartister har infiltrerat valredaktionerna och riggat valkompasserna så att ALLA blir miljöpartister?

I dessa dagar funderar jag mycket över påverkan. Jag läser att det från första juli gäller utökat rökförbud och då gruffar exempelvis krögarna över att beslutet verkar lite luddigt och även jag tycker att det var väldigt vad de stackars rökarna ska jagas med blåslampa – men vänta nu…

När jag själv slutade röka för snart trettio år sedan, vad berodde det på? Jo, att jag läste att de skulle ta bort rökaravdelningarna helt på tågen, då tänkte jag att det var bäst att sluta frivilligt eftersom jag är en rebell som hatar tvång så hade rökning blivit illegalt hade jag säkert fortsatt på ren tjurskallighet. Jag kan gå längre tillbaka och konstatera att anledningen att jag BÖRJADE röka som fjortonåring var att alla gjorde det… Titta på de första säsongerna av serien ”Mad Men” så kommer ni at baxna över hur det röks. Det röks vid arbetsplatsen, det röks efter sex och priset tas nog av den läkare som röker under pågående gynundersökning.

På fester ställdes det fram bjudcigaretter och kuvertaskkoppar och jag minns med häpnad att jag självklart rökte mellan rätterna på finare middagar. En självklar livsstil utrotad på bara 40 år.

Så samhället påverkar oss, servera oss nya vanor och vi äter snällt även om det tar tid innan det slår igenom helt… och det fungerar dessvärre även i negativ riktning. I Göteborg bestämde kommunen att de skulle börja väga soporna och så skulle allmänheten betala efter hur mycket de kastade. Jag gissar att det bland argumenten för att börja vikttaxera fanns att man ville att göteborgarna skulle bli bättre på att sopsortera så att det inte blev så mycket kvar till de ”vanliga” soporna.

Men istället… ökar råttproblemet i Göteborg för invånarna har istället börjat ta med sig soppåsarna från hemmet och lägga i kommunens allmänna sopbehållare. På vägen till jobbet knôr de ner sina hushållssopor i papperskorgen på busshållplatsen. Ingen ska påstå annat än att vi människor är väldigt bra på att anpassa oss!

Hur tänker sig kommunen att lösa problemet? Ta bort vikttaxeringen? Nejdå, de tänker göra öppningarna mindre på offentliga sopkorgar så att det inte går att få ner en hel soppåse – man tar sig för pannan! Först vänjer de göteborgarna att ta med sig soporna till jobbet, nu kommer de att lära dem att kasta dem ex i Göta Älv eller så…

På samma sätt kommer det utökade förbudet förmodligen att få rökarna att istället för att stå prydligt vid askkoppen utanför entrén och fimpa där, gå utefter älven och röka och fimpa lite hur som helst.

ROT och RUT har påverkat oss, subventioner till elcyklar fick försäljningen att skjuta i höjden, ett digitalspel bättrade på folkhälsan 2017 när vi gick man ur huse för att jaga Pokémonfigurer. Lerins lärjungar har väckt ny debatt om det barocka i att ta bort Sundstas estetlinje för särskoleelever.

Mitt rökstopp berodde visserligen på hotet om utökade förbud men annars är jag lättare att påverka med belöningar än med straff. Bland frågorna i de där valkompasserna fanns huruvida man såg positivt på statlig inblandning i medborgarnas liv eller inte - varför det gör mig till miljöpartist att gilla statlig inblandning vet jag inte men jag vet att anledningen till det är att jag inte alltid vet mitt eget bästa på sikt. Jag behöver något som påverkar mig att göra bra val för framtida miljö, hälsa, omsorg och utbildning. Släpps jag helt fri kommer förmodligen de eländiga marknadskrafterna att korrumpera mig fullständigt.

Men ge mig inte förbud utan stimulera mitt förnuft och min människokärlek! Denna sommar märker vi på teater Mimulus av kommunernas åtstramade budgetar, de bokbussturnéer vi så glädjande fått genomföra ute i busken har fått stramats åt och knapras in för att kulturanslagen minskar. Jag tror på allvar att jag gör en insats för mänskligheten när jag apar mig för en massa barn och vuxna i Gunnarskog i juli och det är inte vår kvalitet som avgör för kommunerna anlitar oss ju igen, men till färre föreställningar för att pengarna helt enkelt inte finns.

Kultur brukar ställas mot utbildning och omsorg och det är ju svårt att hävda att en teaterföreställning ska gå före att di gamle får ätbar mat på vårdhemmen. Men jag föredrar att göra en annan jämförelse. Utanför Jula står just nu en värstinggrill, de forna klotgrillarna har bytts ut mot något som börjar likna kartongmaskin ett på Skoghall… många tusenlappar läggs på att åstadkomma den där vanliga förkolnade köttbiten.

Och värstinggrillen ställs upp bredvid badtunnan som står bredvid terrassvärmaren som står bredvid rottingmöblemanget och den särskilda lådan för dynor.

Så nu går jag på jakt bland politikens EU-information, är grymt tacksam för att flera stora tidningar öppnat upp sina låsta sajter och ge tillgång till allt som skrivs om EU och vill inte alls hitta de som vill ge mig mera frihet. Jag eller ska jag säga kommuninnevånarna i Göteborg har visat mig att frihet måste ges under ansvar och då får man nog sätta en tumme i ögat på mig för att jag ska ta det på allvar. Mera skatter åt folket och locka mig till justa val!

Slutar mina studier med att jag fortfarande är miljöpartist så får det väl vara så. Jag gillar ju Alice Bah Kuhnke och hon har ju dessutom varit kulturminister.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.