Klimatfrågan – vår tids stora bluff?

Krönikor
PUBLICERAD:
Klimatfrågan är vår tids stora bluff och det finns inga bevis på att det vi människor gör ska påverka klimatet på sikt.

Det anser åtminstone en rörelse som jag stiftat bekantskap med på sistone och eftersom några av dem själva kallar sig klimatförnekare så är det nog tillåtet att benämna dem så.

Det började med att en bekant hörde av sig och ville testa några teorier på mig, och då jag som vanlig människa inte besitter kunskaper nog för att själv ifrågasätta sanningshalten i det forskare och vetenskapsmän basunerar ut så äntrade jag den världen med öppna ögon.

Fredagarnas omfattande skolstrejker mot klimatförändringarna har fått ett enormt genomslag, men det finns också politiker som ifrågasätter om det rentav finns några klimatförändringar. Australiens premiärminister Tony Abbott har gjort det, vilket den här demonstranten gör sig lustig över, och när inte ens företrädare från alla av de största länderna tycks ta åt sig av vetenskapen är då frågan, vem skulle vinna på att lura alla att det är vi själva som påverkar klimatet, när det inte ens ligger i stormakternas intresse?
Foto: Rick Rycroft

Jag är långt ifrån både fullärd och övertygad, men visst finns det en del intressanta argument som talar för att såväl folk som media är helt blåsta, men det finns också fakta som talar för motsatsen.

Det som slår mig är hur många av oss vanliga människor som tvärsäkert gång efter annan konstaterar att det är så skönt att någon äntligen belyser "sanningen", och misstron mot vetenskapen är skrämmande hög, så länge det inte passar ens egen världsbild förstås.

Vem skulle egentligen vinna på att lura hela västvärldens befolkning? Elbilsindustrin? Nja. Några enstaka forskare? Jovars. Men jag har ingen aning, frågan är om någon annan vet. Min slutsats är solklar – ska man bluffa hela världen, då måste någon vinna på det också.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.