Släpp inte fram vålnaderna

Ledare
PUBLICERAD:
Partiledardebatten i riksdagen blir förhoppningsvis starten på en intensiv kampanj inför EU-valet.
Foto: Jessica Gow/TT
Så fick de åtta partiledarna äntligen diskutera EU under en förmiddag i riksdagen. Blev väljarna så mycket klokare av det? Nja, det blev en hyfsat bra debatt med ett antal tydliga besked.

Mycket hänger dock fortfarande i luften, särskilt som Ulf Kristersson fortfarande verkar tro att valet handlar om svensk inrikespolitik. I söndagens SVT-debatt var M-ledaren övertänd och onyanserad.

Nu var han något mer nertonad, men inledde med en harang om en senfärdig regering och om skjutningar, lag och ordning. Det är en fråga för den svenska riksdagen och inte för Europaparlamentet.

Kristerssons klimatinsats är en fördubblad EU-satsning på kärnkraft, men kärnkraftens vara eller icke vara är också en fråga för de nationella parlamenten och inte för Bryssel. Moderaternas insatser för klimatet i Europaparlamentet är dessutom inget att skryta med.

Statsminister Stefan Löfven kallade EU-valet för en folkomröstning om högerextremismens framfart. Det handlar om att stoppa vålnader från Europas förflutna som går igen och vill dra ned Europa i mörker.

Det är en riktig beskrivning och Löfven fick stöd av C-ledaren Annie Lööf, som hävdade att det handlar om att bevara ett anständigt Europa och inte gå i högernationalisternas populistiska fälla. Ja, det är just det valet i första hand handlar om.

Det blev tydligt när SD-ledaren Jimmie Åkesson blåste till strid. Nu kallar han sig inte bara Sverigevän. Han säger sig också vara en Europavän, som efter Brexitkaoset av taktiska skäl tonat ner kravet på ett svenskt utträde.

Fast Åkesson tillsammans med Le Pen, Orbán och de andra högernationalisterna skyr det mesta av europeiskt samarbete. De är med i EU för att störa, inte för att bygga upp och förbättra samarbetet.

De vill vara herrar i sitt eget hus, vilket betyder stängda gränser och risk för nya konflikter mellan Europas tidigare krigiska nationalstater. Riksdagsdebatten ägde rum på årsdagen av andra världskrigets slut och det är lätt att glömma att det bara är drygt 70 år sedan Europas mäktigaste nationer krigade mot varann. Det får aldrig ske igen.

KD går till val på budskapet att göra EU lagom igen. Det är ett lätt flummigt budskap, men bakom finns ett nej till bland annat mer jämställdhet. Ebba Busch Thor är upprörd över att papporna i EU ska få två vikta föräldramånader, men varför ska inte en italiensk pappa ha samma möjlighet som en svensk att få närkontakt med sina barn?

Två av partiledarna fortsatte debatten på eftermiddagen i Bromma. Största EU-vännen Jan Björklund (L) mötte största EU-fienden Jimmie Åkesson i den första av tre dueller. De är valets ytterkantspartier.

Björklund vill höja den svenska EU-avgiften rejält och räds inte gemensamma EU-skatter. Åkesson vill helst inte vara med alls och de enda han vill samarbeta med är andra partier som vill lämna. Båda är fel ute.

Det är obegripligt att Björklund ställer upp på de här duellerna, som får Åkesson att skuggboxas av förtjusning. Så går det när ett parti sparkar sitt karismatiska förstanamn, slänger in doldisen Karin Karlsbro som toppkandidat och desperat söker uppmärksamhet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.