Hoppa till huvudinnehållet

Popovic ny tränare: “Vill vinna SM-guld”

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
Färjestads nya assisterande tränare Peter Popovic tillsammans nyförvärven Frv: Linus Arnesson, Oscar Lawner, Albert Johansson, Oskar Bäck, Lucas Ekeståhl Jonsson.
Färjestads nya assisterande tränare Peter Popovic tillsammans nyförvärven Frv: Linus Arnesson, Oscar Lawner, Albert Johansson, Oskar Bäck, Lucas Ekeståhl Jonsson. Foto: Håkan Strandman

Efter åtta år i Tre Kronor blir Peter Popovic ny assisterande tränare i Färjestad. Chansen att vinna ett SM-guld fällde avgörandet.

– Jag har tre VM-guld men inget SM-guld, säger Popovic.

Som både spelare och tränare är Peter Popovic meritlista gedigen. Tre VM-guld som tränare för Tre Kronor, ett VM-silver som spelare, åtta NHL-säsonger och drygt 500 matcher. Som spelare representerade han Västerås och Södertälje i SHL. När det blev klart att han inte skulle fortsätta inom ishockeyförbundet var Färjestad tidigt en het kandidat.

– Jag har bara en VM-turnering kvar och jag vill fortsätta att vara tränare. När Färjestad hörde av sig kände jag att det skulle bli svårt att säga nej, säger Popovic.

Chansen att få vinna sitt första VM-guld vägde tungt för honom.

– Det lockade på en gång kände jag. Att det finns en realistisk chans att vinna. Som jag ser det har Färjestads formkurva de senaste två säsongerna pekat spikrakt uppåt. Man spelar en rolig och en effektiv hockey. Det är mycket positivt i föreningen och man har något bra som går i rätt riktning.

“Inte så kinkig”

En annan faktor som vägde tungt var närheten till hemorten Västerås.

– Jag har en familjesituation där min dotter fortfarande går i skolan och jag ville inte bryta upp familjen. Det är bra kommunikationer mellan städerna så det geografiska spelade också in i beslutet. Vill man åka hem tar det två timmar med bilen. Men jag kommer inte pendla varje dag utan jag kommer att bo i Karlstad.

Efter åtta år som assisterande tränare till först Pär Mårts och Richard Grönborg fanns ingen lust att bli huvudtränare.

– Jag är inte så kinkig. Jag vill göra ett bra jobb, ha kul på jobbet och vinna SM-guld. Titeln spelar inte så stor roll, jag har mest varit assisterande under min tränarkarriär och det var ingen nyckel. Hallen, staden och det geografiska läget går före vilken roll jag har. Det är ett team och man har olika områden man ska ta hand om, det blir som ett lag där också.

Foto: Håkan Strandman

Som tidigare storback blir det naturligtvis försvaret, backarna och boxplay som blir Popovic huvudansvar.

– Vi har inte pratat någon spelidé än. Vi ska sätta oss ner efter VM och göra det. Jag antar att det redan finns en spelidé sedan får vi se om det är jag som ska lära mig den eller om vi kommer att utveckla det som redan finns.

Glädje och energi

General Manager Peter Jakobsson var naturligtvis nöjd med sitt nyförvärv.

– Det känns jättebra. Han har gjort sitt jobb i landslaget med bravur. Många av killarna i laget som haft honom i landslaget vittnar om energin och glädjen som han har. Han kommer att betyda en hel del med sin kompetens och vinnarmentalitet.

Foto: Håkan Strandman

Att Popovic i sin roll som landslagscoach byggt upp en relation med många av Sveriges bästa ishockeyspelare är naturligtvis ett plus.

– Självklart är det så. Han är en stor anledning till att det har gått så bra för landslaget, säger Jakobsson.

Kontraktet med Färjestad är skrivet på två år.

Artikeltaggar

Färjestad BKIshockeyPeter Popovic

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.