Är Bolund en frälsare?

Ledare
PUBLICERAD:
Intresset för klimat och miljö är stort inför valet till Europarlamentet. Det borde vara slagläge för ett grönt parti, men Miljöpartiet lyfter inte.

Annat var det för fem år sedan. Miljöpartiet fick 15,4 procent i EU-valet i maj och siktade in sig på att bli tredje största parti riksdagsvalet senare samma år. Det slutade i ett fiasko och partiet har inte återhämtat sig utan tog sig med nöd och näppe in i riksdagen i fjol.

Vid helgens kongress valdes finansmarknadsminister Per Bolund till nytt språkrör efter Gustav Fridolin. Tillsammans med ministerkollegan Isabella Lövin ska han nu leda ett parti som sitter i regeringen. Pragmatism har ersatts idealism, kompromisser har kostat.

Med välutbildade Bolund i täten förstärks bilden av ett akademiskt parti för storstäderna. Att en tredjedel av kongressombuden inte röstade på honom gör att han börjar i en uppförsbacke. Kan Bolund verkligen vara en röstmagnet bland glesbygdsväljarna?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.