Sam Florian - Atmosfäriskt med små medel

Skivor
PUBLICERAD:
Sam Florian.
Foto: Pressbild
“En rutinerad producent skulle ha sminkat över några av de få blemmorna.”

Pop

Sam Florian

Youth
(Hybris)

När Marvin Gaye-samlingen Bedroom Ballads – ”sovrumsballader” – gavs ut 2002, visste nog de flesta vad titeln anspelade på. Var man inte helt säker blåste det tionde spåret Since I had you bort alla rimliga tvivel med sin orkan av oblyga orgasmljud som skulle ha gett Donna Summer rosor på kinderna.

Som rajtantajtan-soundtrack hade Karlstadssonen Simon Ömans självutnämnda sovrumspop om förödda relationer varit ett knepigare val. Ordet ’sovrum’ ska här snarare ses som en programförklaring till den nedskalade produktionen, där fiffiga appar på datorn och en nittisäng fått ersätta den traditionella musikstudion.

För det mesta reagerar man inte alls på det simpla. Öman, aka Sam Florian, lyckas med små medel väva en atmosfär med 80-talssynthar som inte skulle ha behövt skämmas i vilket avsnitt som helst av sentimentala skräckserien Stranger Things (f.ö. en av inspirationskällorna).

De smittsamma melodierna känns igen från hans gamla band Sam’s Float, men indierocken verkar ha lämnats därhän för gott. Det övervägande intrycket är varmt, mjukt och nostalgiskt. Jag tänker mycket på italodisco-artister under lyssningen, som till exempel Gazebo, men också på mer popinriktade grupper från eran som Prefab Sprout.

Ibland, som på balladen Wastin time, är det som om någon har tagit en Alphavilleplatta och valt fel hastighet på vinylspelaren, alternativt låtit nålen gå i kåda och motvind. Det är sömnigt och drivande på en och samma gång. Framför allt är det mycket, mycket bra.

Men det lågmälda och enkla borde inte ha varit ett självändamål. En rutinerad producent skulle ha sminkat över några av de få blemmorna, som karaokeeffekten där sången och musiken tycks komma från två spår utan att riktigt flyta samman. Kanske hade denna fiktiva studioguru också kunnat övertyga den unge debutanten att emellanåt klämma till med rösten.

Som tur är planerar Öman ett tajtare samarbete med skivbolaget Hybris i framtiden, stall åt bland andra David Pagmar och Laser & Bas. Det tror jag kan lyfta projektet avsevärt.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.