Det är tur att alla är olika

Ledare
PUBLICERAD:
Lars Lerin och Manoel "Junior" Marques med fyra av lärlingarna, Jessica Eneroth, Per Anteryd, Birgitta Corbell och James Andersson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Säsong två av Lerins lärlingar i SVT är ännu en succé. Man måste vara gjord av sten för att inte bli starkt berörd av berättelsen om hur en konstskola kan stärka människors självförtroende.

Lars Lerins engagemang för de mobbade och utsatta är stort. Han vet vad det innebär. Hans uppväxt var kantad av mobbing och utanförskap. När de tolv lärlingarna som går i Lerins konstskola berättar om sin bakgrund känner läraren igen sig själv.

Tittarna fick lära känna Per, Birgitta, Janni, Timmie och de andra under första säsongen, men under andra terminen kommer vi dem ännu närmare. Halva gänget följde med Lars och hans brasilianske make Junior till Rio, andra halvan stannade hemma för att förbereda en karneval på Karlstads gator.

Det slutade givetvis i en hejdundrande fest, men framför allt ser man hur mycket lärlingarna har utvecklats under tiden med Lars och Junior. De är inte längre bara en person med ett funktionshinder eller en bokstavskombination. De är konstnärer, dansare eller musikproducenter. Och de mår så mycket bättre än de gjorde innan de började i konstskolan.

Deras starka berättelser om sina liv väcker också frågan om vad som är normalt. Alla kan födas med någon form av funktionshinder, men det betyder inte att de är sämre människor.

De uppträder lite annorlunda, men det är ingen anledning att se ner på dem eller mobba dem. Eller som dansante Per slagfärdigt uttrycker det: ”Att vara mobbare är den största funktionsnedsättning man kan ha.”

Ja, så är det.

Tv-serien har gjort mer för att sprida en positiv bild av Karlstad än alla dyra mellofester och hockeymatcher som avgjorts i stan. Drönarbilderna över Klarälvsdeltat och alla positiva människor som är med gör att man gillar Karlstad.

Det är inte bara paret Lerin som ödmjukt och fint tar lärlingarna på allvar. Den underbara personalen på den dagliga verksamheten gör det också, liksom tv-teamet som fått dem att öppna sig framför kameran.

Men den här gången har kommunens kommunikatörer inte räknat ut hur mycket dyrbart annonsutrymme som hade behövts för att skapa lika mycket medieuppmärksamhet. Kanske beror det på att den blågröna kommunledningen skäms för att de stängde ner estetprogrammet på särskolegymnasiet, ett program där flera av lärlingarna har gått.

Ja, de borde verkligen skämmas för det beslutet. Lerins konstskola visar vilka underverk kultur kan göra för att få människor att växa.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.