SAS-förhandlingarna pågår fortfarande

Inrikes/utrikes
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Förhandlingarna mellan SAS och de strejkande piloterna pågår sedan i går i Oslo. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
SAS och piloternas förhandlingar i Oslo med medlare i rummet har pågått i snart ett dygn.
I dag är 709 avgångar inställda på grund av pilotstrejken som nu är inne på sjunde dagen.

Vid 9-tiden uppger riksmäklarens kontor i Norge för TT att förhandlingarna i Oslo fortfarande pågår.

Sent på onsdagskvällen var beskedet att förhandlingarna dittills varit resultatlösa.

– Situationen är fortsatt mycket fastlåst. Parterna har inte kommit närmare varandra, sade riksmäklaren Mats Wilhelm Ruland, som håller i förhandlingarna, till journalister klockan 23 på kvällen, enligt norska VG.

Fortsatta förhandlingar

Han meddelade att förhandlingarna ändå skulle fortsätta.

– Det finns fortsatt hopp, och det är alltid möjligt att hitta en lösning under en medling. Ingen har signalerat att de vill avsluta förhandlingarna. Vi fortsätter att medla så länge parterna anser att det är meningsfullt, säger Ruland.

De 1 400 piloterna i Sverige, Danmark och Norge har samma arbetsgivare och förhandlingsorganisation.

Varken Svenska pilotföreningen eller SAS har något nytt att berätta om förhandlingsläget.

Under torsdagen har SAS ställt in totalt 709 avgångar, vilket beräknas drabba 54 000 passagerare. Hittills har mer än 320 000 resenärer drabbats av strejken.

Väntar på signaler

Jan Sjölin från Medlingsinstitutet, som medlat mellan SAS och de svenska piloterna, väntar på signaler från Oslo.

– De håller på och förhandlar och vi hoppas att de kommer överens och problemet blir ur världen, säger Jan Sjölin.

Med start i går ska 900 kabinanställda och 70 lastare gradvis permitteras i den norska verksamheten. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta personalen.

I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Här omdisponeras i stället sysslolös personal till andra arbetsuppgifter. Det kan exempelvis betyda att kabinpersonal får arbeta på en flygplats tillfälligt.

Fakta

Konflikt om kollektivavtalet

TT

Före förhandlingarna sade SAS upp särskilda avtal mellan sig och piloterna gällande samverkan, produktion, karriärvägar och regler för anställningstid.

Piloterna anser bland annat att de lönemässigt har hamnat efter sina kollegor i andra bolag. En annan huvudfråga rör mer förutsägbarhet när det gäller arbete och fritid.

Den 2 april, efter att förhandlingarna brutit samman, varslade SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige om strejk med start 26 april vid midnatt, om ingen lösning nåtts.

På kvällen den 25 april lade medlarna i Sverige fram ett bud till parterna. Budet innehöll, enligt arbetsgivaren, att fler piloter ska kunna påverka och överblicka ett mer förutsägbart schema, samt få en löneökning på 2,3 procent. Fackets krav har beräknats innebära en löneökning på 13 procent.

Piloterna sade nej till budet, medan arbetsgivaren sade ja.

Efter att förhandlingsfristen löpt ut vid midnatt fortsatte de norska och danska parterna förhandlingarna på övertid, men på morgonen den 26 april meddelade norska och danska medier att även de piloterna tas ut i strejk.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.