Alla kan och ska göra något

Ledare
PUBLICERAD:
Det stora kolkraftverket i koldistriktet Datong norr om Peking. Kina planerar för 700 nya kolkraftverk i framtiden.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Asiens aptit för kolkraft ett problem för klimatet, konstaterar SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström i ett reportage i Aktuellt. Det går inte att förneka.

Kommunistdiktaturen i Kina bygger eller planerar att bygga 700 nya kolkraftverk. Kina är inte bara världens största producent av förnybar solenergi utan landet storsatsar även på kol.

Det är förödande för koldioxidutsläppen, som ökar globalt, trots löftena i Parisavtalet att de måste minska.

Reportaget fick Niklas Nordström, tidigare SSU-ordförande, nu kommunalråd (S) i Luleå och flyglobbyist, att reagera. På Facebook skriver han:

”Detta bekräftar ännu en gång att en snäv svensk debatt som skuld- och skambelägger individen är så radikalt fel. Det är de stora globala problemen som måste angripas med politiska mål och styrmedel och teknikutveckling för att minska klimatpåverkan.”

Det är en obegriplig, förfärlig och farlig inställning. Tyvärr är den alltför vanlig. Den går ut på att det inte spelar någon roll vad vi svenskar gör. Vi kan fortsätta och leva som vanligt.

Det går ändå åt helvete när Bolsonaro skövlar regnskogen, Trump skrotar klimatpolitiken och Xi Jinping bygger nya kolkraftverk. Så flygskatt, elbilspremier och grön skatteväxling är bara meningslösa åtgärder, enligt det galna resonemanget.

Naturligtvis spelar det roll vad de stora globala spelarna gör och inte gör. Världens största företag är de värsta syndarna. Några av dem har själva insett det och ställer om frivilligt till en fossilfri produktion. De andra måste tyglas av politiker, som har modet att pressa kapitalet.

Men det är inte radikalt fel att peka ut varje enskild människas ansvar i klimatomställningen. Det ena utesluter inte det andra. Det behövs omställningar både på makro- och mikronivå.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det gäller inte minst oss svenskar. En av anledningarna till att Kina bygger nya kolkraftverk är ju för att kunna producera fler varor till den svenska marknaden.

Många av dem är nödvändiga och bra, men den ohämmade marknadsekonomin skapar ständigt nya behov av prylar. Det dök nyligen upp en annons i mitt flöde om en batteridriven vinkylare med inbyggd högtalare och belysning för 1 279 kronor. ”Ett måste för sommarens grillfester och dagar på stranden”, hävdar säljaren. Meningslöst överflöd, hävdar jag.

Vi svenskar ska inte gräva ner oss i skuld och skam utan göra vad vi kan för att minska vår påverkan på klimatet. Nordström och hans anhängare kan inte förneka att Sverige har en del att göra. Om alla levde som vi skulle det behövas fyra jordklot.

Vår stora konsumtion skapar utsläpp av tio ton växthusgaser per svensk och år. Om temperaturhöjningen ska kunna begränsas till 1,5 grad visar FN:s klimatpanel IPCC:s beräkningar att de globala utsläppen ska ner till i snitt under ett ton person till år 2050. Det är helt orimligt att vi ska fortsätta spy ut tio gånger så mycket som de fattiga länderna.

Att äta mindre kött, välja tåg framför flyg och köpa färre prylar är heller inga stora uppoffringar. Eller hur?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.