• idag
  8 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ludvika gör det enda rätta

Ledare
PUBLICERAD:
Clowner mot nazister på plats när den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerade i Ludvika på första maj.
Foto: Ulf Palm/TT
För andra året i rad marscherade nazister på Ludvikas gator på arbetarrörelsens stora dag. Nordiska Motståndsrörelsen har mobiliserat hårt i industriorten, men har misslyckats grovt. Mot väskförsedda tanter och en bygd som samlar sig står sig nassarna slätt.

Stiftelsen Expo kom lägligt med sin årsrapport om vit makt-rörelsen på valborgsmässoafton. Aktiviteterna blir bara fler och landade på nästan 4 000 under valåret.

Rörelsen blir mer synlig, till exempel genom flygbladsutdelning. Det sprider rädsla och oro. Ibland kan det provocera fram våld, och det är precis vad nazisterna vill.

NMR är den klart dominerande organisationen, med en kärna på 400-500 personer. Betydligt flera sympatisörer finns runt om och deras nazistiska propaganda kan inspirera ensamvargar till terror. Se bara på Anton Lundin Petterson i Trollhättan och Anders Behring Breivik på Utøya.

Säpo varnar också för att vit makt-rörelsen och de autonoma grupperna på vänsterkanten genom att systematiskt använda våld, hot och trakasserier på lång sikt vill ”vill diktera villkoren för vilka som får höras och synas”.

NMR har försökt i Ludvika. Aktiva nazister har flyttat dit. De har försökt påverka ungdomar på skolorna och synts mycket på offentliga platser. Mobiliseringen har inte lyckats, NMR fick 219 röster (1,27 procent) i kommunvalet i höstas. 219 röster är många, men räckte inte till en plats i fullmäktige.

I stället har etableringen väckt ett stort och samlat motstånd. Orädda tanter med väskor med antinazistiska dekaler ”störde” vid NMR:s valtält i höstas. Storbolagen ABB och Spendrups har gått ihop och finansierat en doktorandtjänst på Dalarnas högskola om hur man motverkar våldsbejakande extremism.

För ABB är mångfald en konkurrensfördel och inte ett hot. 90 procent av produktionen går på export och det finns 50 nationaliteter på lönelistan. Nazism är ”fan inte vad min stad står för”, säger ABB:s platschef Magnus Ström till Arbetet.

Även civilsamhället har kraftsamlat mot NMR. Kyrkorna, facken, Röda Korset, Rädda barnen och bildningsförbunden har gjort gemensam sak. Kyrkparken var i går fylld med hjärtformade ballonger. Clowner mot nazister mötte NMR längs demonstrationsvägen.

Fler unga i Ludvika har engagerat sig politiskt. Tystnad är ingen alternativ, även om NMR försöker skrämma människor till det. Ludvika gör motstånd och det är det enda rätta. Demokratin måste försvaras varje dag.

Första maj i övrigt? Ja, Stefan Löfven höll ett klassiskt och lite försiktigt tal i Umeå. Tillsammans med Magdalena Andersson kom han med ett utspel om att EU-länderna gemensamt ska hindra rika från att smita från skatt. Det är viktigt, men det som borde lyftas är behovet av höjda skatter för att lösa dagens och framtidens problem.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson i Kalmar krävde att regeringen ska bjuda in Centern och Liberalerna till en välfärdspakt för att satsa 100 miljarder på välfärden mellan 2020 och 2022. Det är ett spännande förslag, värt att ta en fajt för.

Det är också befriande att LO-basen dundrande gjorde klart att försämringar i arbetsrätten aldrig kan accepteras. Det är definitivt värt att fajtas för.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.