Ett par heta tips inför braskvällen

Krönikor
PUBLICERAD:
Se till att säkra ditt valborgsmässobål så du inte eldar upp söta små insektsätare som den här gynnaren.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Dessa rader skrivs någon vecka i förväg eftersom jag som vanligt passat på att ta en minisemester så här när vintern rasat ut. Därmed har jag dålig koll på väderläget.

Men med ett antal års levnadsvisdom innanför fleecevästen vet jag av erfarenhet att vårfirarkvällen kan vara rätt kylslagen. Då är det skönt att värma sig vid en brasa en stund.

Lika trevligt blir det ju inte om vårelden blir ett dödsinferno för igelkottar. Visserligen är detta taggiga djur från ordningen äkta insekstätare inte längre direkt rödliste-hotat. Och trafiken och miljögifter utgör ett större hot, förutom livet självt – bara en eller två ungar överlever första levnadsåret. Men låt oss hjälpas åt att rädda de söta små liven:

• Flytta rishögen innan du tänder på, om det är möjligt.

• Är det inte möjligt, lyft i alla fall på riset och kolla så inga smådjur ligger där och sover.

Men om igelkottar funnits i kanske 30 miljoner år, varför har de då inte lärt sig att inte krypa in i stora hopsläpade rishögar? Frågar sig kanske vän av ordning.

Svaret är enkelt. Med ett ensamlevande beteende och en genomsnittlig livslängd på mindre än tio år är det svårt att föra sina erfarenheter vidare. Särskilt svårt är det att lära den yngre generationen om man brunnit upp innan.

Glad valborg!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.